Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mali: jak vzniká projekt Lékařů bez hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lékaři bez hranic / Lamine Keita

Každý projekt, který Lékaři bez hranic zajišťují, je jedinečný. Dnes s námi můžete nahlédnout do zákulisí toho, jak jeden z nich - v západoafrickém Mali, zaměřený na pomoc vnitřně vysídleným osobám - vznikl.

Článek

Do města Gao na severu Mali přišlo v září 2022 více než 1700 lidí, kteří kvůli násilným útokům utekli ze své vesnice Talataye.

Uprchlíci se usídlili v lokalitě s názvem Soso Koira, kde však neměli žádné zázemí, a rodiny si tak musely postavit vlastní přístřeší.

Týmy Lékařů bez hranic ihned zřídily dodávku čisté vody, mobilní kliniku, zdravotnický stan a rozdávaly lidem balíčky s materiální pomocí.

Foto: Lékaři bez hranic

Pomoc vnitřně vysídleným osobám v Gao, Mali

1. Nejdříve přístřeší

Lidé dostali vedle dřevěných trámů také sady pro stavbu přístřešků, kde bylo 6 dřevěných tyčí, 25metrové lano, plachta a 3 bambusové tyče. Spolu s týmy Lékařů bez hranic začali stany ihned sestavovat.

Foto: Lékaři bez hranic

Stavění stanů v Mali

Foto: Lékaři bez hranic

Lékaři bez hranic asistují při konstrukci stanů

2. Co obsahují sady materiální pomoci?

Druhým krokem bylo rozdání nádobí na vaření, rohoží, plachet, přikrývek, kbelíků a podobných základních věcí. Každá sada obsahovala: 3 bederní roušky, 40litrovou nádobu, 8 mýdel, 5 plastových talířů, plastovou plachtu, 2 moskytiéry, lano, 5 lžic, deku, naběračku, 2 pánve a plastovou rohož.

Foto: Lékaři bez hranic

V balíčcích materiální pomoci jsou i hrnce a pánve na vaření

3. Čistá voda je nutnost

Týmy Lékařů bez hranic na místo také dopravili cisternu na vodu, aby lidé měli přístup k čisté pitné vodě.

Foto: Lékaři bez hranic

Přístup k čisté pitné vodě je základ

Foto: Lékaři bez hranic

4. Mobilní klinika a zdravotnický stan

Jakmile se podařilo poskytnout základní potřeby lidem, týmy Lékařů bez hranic směřovaly své úsilí na instalaci mobilní kliniky. Do sanitky naložily léky a zmobilizovaly zdravotníky, kteří na místě poskytovali bezplatnou primární péči.

Ještě před příjezdem sanitky postavily naše týmy na místě zdravotnický stan, ve kterém budou přijímat pacienty z rodin vnitřně vysídlených osob.

Mobilní klinika poskytla bezplatnou péči, včetně psychologické, především ženám a dětem.

Foto: Lékaři bez hranic

Zdravotnický stan

Foto: Lékaři bez hranic

Pacientka je ošetřovaná v Soso Koira

5. Blízkost je naším přínosem

Týmy se vydaly za rodinami vnitřně vysídlených osob do Talataye, aby se dozvěděly více o jejich potřebách a mohly jim lépe pomoci. Během skupinových diskusí se rodiny podělily s pracovníky o své obavy a popsaly, že jim chybí zejména potraviny, přístřeší a ochrana.

Foto: Lékaři bez hranic

6. Pomoc v číslech

Lékaři bez hranic byli první humanitární organizací, která zasahovala v Gao. Naše pomoc na místě i nadále přetrvává.

Zatím se rozdalo 974 balíčků základní materiální pomoci, 534 sad na stavbu přístřešku, dovezlo se 440 000 litrů pitné vody, lékaři ošetřili 6358 lidí, pracovníci zajistili 55 toalet a zregenerovali jeden vrt na pitnou vodu.

Foto: Lékaři bez hranic

Infografika pomoci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz