Článek
Jsou opravdu chia semínka tak zdravé? Šokující pravda, kterou vám reklamy neřeknou
Chia semínka zaplavila regály obchodů i sociální sítě. Z kaší, smoothie a jogurtů se stala jakási superpotravinová modla. Ovšem jen málokdo tuší, že za jejich slávou nestojí pouze výjimečné složení, ale také chytrý marketing a dobře živený mýtus.
Chia semínka jsou bezpochyby bohatá na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, minerály i bílkoviny. Malá lžička dokáže nastartovat trávení, zasytit a pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi. Jenže co už se tak hlasitě neříká, je fakt, že naše tělo nedokáže všechny živiny z chia semínek skutečně efektivně vstřebat. Omega-3 kyseliny v chia jsou v rostlinné formě ALA, kterou lidský organismus mění na využitelnější DHA a EPA jen v minimálním množství. Jinými slovy: kdo čeká náhradu za rybí tuk, může být zklamaný.
Dalším problémem je jejich extrémní nasákavost. Semínka mohou v žaludku zvětšit objem až dvanáctinásobně, což je pro někoho výhoda – pocit sytosti. Pro jiné ale hrozící nepříjemnost. Pokud se chia jí málo hydratovaná, může dojít k nadýmání, křečím nebo až k ucpání trávicího traktu. Lékaři už zaznamenali i případy, kdy jejich konzumace bez dostatečného množství vody způsobila zhoršené polykání.
A pak je tu cena. Chia se často prodávají jako superpotravina téměř magických účinků, což vytváří dojem, že jsou nezbytné pro naše zdraví. Pravda? Podobné živiny najdete i v lněném semínku, které bývá několikanásobně levnější. Mnozí odborníci upozorňují, že kdyby lněné semínko mělo stejný marketingový rozpočet, nejspíš by chia dávno ztratila aureolu výjimečnosti.
To však neznamená, že chia semínka jsou špatná. Mají své benefity, ale nejsou univerzálním lékem na moderní životní styl. Pro někoho mohou být výborným doplňkem jídelníčku, pro jiného zbytečným výdajem. Záleží na tělu, potřebách i očekáváních.
Nečekaná pointa? Možná je čas přestat se honit za superpotravinami a vrátit se k obyčejným, cenově dostupným a nutricky hodnotným surovinám našich babiček. Možná jsme superpotravinou právě my – pokud dáme tělu pestrost, vyváženost a trochu zdravého rozumu.
Hlavní studie a přehledy
- Ullah R. et al., “Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.)”, 2015: popisují složení chia-semínek a pozitivní účinky např. snížení triglyceridů u zvířat.
- Kulczyński B. et al., “The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia”, 2019: uvádějí, že u lidí po konzumaci se zvýšila hladina ALA, ale ne změnily se významně hladiny DHA/EPA.
- Nieman D.C. et al., “No Positive Influence of Ingesting Chia Seed Oil on Human …”, 2015: studie, kde ALA se sice zvýšilo, ale nemělo očekávaný výkonový/antioxidační efekt.
- Karimi M. et al., “Effects of chia seed … supplementation on …”, 2024: aktuální přehled účinků chia semínek u lidí — některé pozitivní změny v lipidovém profilu, glykémii, ale stále omezené důkazy.
- Harvard T.H. Chan School of Public Health – „Chia Seeds: The Nutrition Source“: popisují nutriční hodnotu chia a upozorňují, že větší důkazy chybí.
- Verywell Health – „7 Potential Risks of Eating Chia Seeds“: upozorňuje na možné problémy s trávením, chudší vstřebávání některých živin, rizika pro ledviny.





