Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bez papíru to budete mít levnější, paninko. Díky, ale vystavte mi fakturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Ušetřit a podpořit krácení daní, nebo se zachovat morálně a platit plnou cenu? Každodenní dilema, když máte doma řemeslníka.

Článek

Základní, jednoduché věci opraví manžel. Ale jakmile jde o vodu, elektřinu nebo odpady, je dobré radši přivolat odborníka. Se znalostmi a zkušenostmi. I kdyby mělo jít o takzvaného hodinového manžela. Takzvaného Ferdu Mravence, který zvládne základní údržbu domu.

Když máte štěstí na volné termíny, je práce řemeslníků obvykle v pořádku. Největší problém nastává při placení. Už ve chvíli, kdy si přepočítáte účtovanou sumu na jejich hodinovku, začnete přemýšlet, zda by nebylo lepší dát své děti místo na gympl, raději na učňák. A potom, po sdělení částky, padne i ta obvyklá věta: „Bez papíru to budete mít levnější, paninko.“

Bez papíru?

Ano, bez papíru. Tedy bez dokladu, paragonu, faktury. Prostě jenom řemeslníkovi předáte požadovanou částku do ruky. Pro vás to bývá výhodné v tom, že je daná částka levnější, než když doklad dostanete. V některých případech o výši DPH, někdy i o výši příjmu. A protože mluvíme o 21 a 15 procentech, může to dělat vcelku zajímavé možnosti úspor.

Možnost ušetřit je sice zajímavá, ale je třeba vidět i negativa. V první řadě podporujeme takzvanou šedou zónu, daňové úniky. My, v klasickém zaměstnání, musíme platit daň z každé koruny, co vyděláme. Nemáme moc možností, jak dostávat peníze na ruku, bez papíru. To řemeslník to má přece jenom jednodušší.

Jde také o záruku

Doklad ale není pouze kus papíru, který donutí řemeslníka přiznat daň. Tím že ho máme, jsme defacto držiteli i určité formy záruky. Máme papírově potvrzeno, že u nás daný řemeslník byl a že u nás dělal konkrétní práci. V tu chvíli máme doklad, kterým se můžeme ohánět, pokud by došlo k problému a my chtěli jeho práci reklamovat.

Také může dojít ke škodám, které vzniknou na našem majetku, ale i majetku sousedů. Stačí chyba při práci a za pár dnů nebo týdnů dojde k pohromě. Opět je dobré mít v ruce důkaz o tom, kdo práci dělal a kdy.

Jistoty versus peníze

Je na první pohled fajn, ušetřit pár desítek procent. A „čert vem“, že podporujeme šedou zónu. Ale pokud zjistíme, že práce vykazuje vady, je dobré mít v ruce něco, čím se můžeme ohánět. Ústní uzavřená smlouva sice teoreticky platí, ale jak to bude v praxi? Slovo proti slovu, řemeslník vše popře. A my jsme namydlení.

Je na každém, co pro něj má prioritu. Zda to jsou jistoty, nebo peníze. A proto, až znovu zazní: „Bez papíru to budete mít levnější, paninko,“ přemýšlejte. Nejde jenom o úsporu, ale i možnost reklamace.

Anketa

Platíte řemeslníkům na ruku, bez dokladu?
Ano, vždy
13,5 %
Ne, nikdy
10 %
Jen někdy a některým
76,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 599 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz