Hlavní obsah

Bez peněz do hospody nelez. Některé položky na účtu jsou ale už přes čáru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Kdo nemá na hospodu, ať se stravuje doma. Ten, kdo na restauraci má, by si však neměl nechat všechno líbit.

Článek

Zastávám názor, že restaurace není pro každého. Není to nic povinného a kdo na ni nemá, ať do ní nechodí a stravuje se doma. Tak to prostě je, každý nemůže mít všechno. Kdo ale peníze má, ten by v restauraci neměl být oškubán. Za své peníze by host měl nejen dostat očekávanou kvalitu, ale rozhodně by neměl připlácet za něco, co z mého pohledu odporuje slušnému vychování a dobrým mravům.

Samozřejmě, stále je to věc nabídky a poptávky. Pokud je s tím host seznámen předem a souhlasí, je všechno v pořádku. Horší je, když se až na účtence seznámí s tím, jak ho chtěl někdo doslova oškubat. Na co si dát v restauracích pozor a po čem se pídit?

Couvert

Couvert neboli kuvér je něco, co v restauraci opravdu nechce platit nikdo. Někdy to může jít do extrémů a v platbě za couvert se skrývá i to, že máte prostřený stůl. Mnohem častější je ale to, že máte na stole nějaká dochucovadla, někdy třeba pytlík s mandlemi nebo oříšky. Pro některé restaurace může být normální účtovat couvert i za to, že k jídlu dostanete pečivo a máte tak předplacenou možnost ho neomezeně sníst.

Za sebe musím říct, že je to jen tahání peněz z hosta. Prostřený stůl je samozřejmost, oříšky si host může koupit a rohlík k polévce? Ten má být standardně součástí kalkulace, stojí pár korun. Tam, kde účtují couvert, bych z principu nešla.

Dýško

Oproti couvertu to naštěstí není až tak běžné, ale stávat se to může. Dýško je jakási odměna pro obsluhu a je na zákazníkovi, zda ho dá a kolik. Automaticky si ho naúčtovat v předem stanovené výši je u nás v České republice nehoráznost. Často se na tenhle trend narazí v podnicích, které jsou spíše pastí na turisty než normální restaurační zařízení. Setkat se tam lze i s tím, že je účtován servisní poplatek, což je de facto to stejné, jen se to jinak pojmenuje. A ani tohle rozhodně není normální standard.

Voda z kohoutku za cenu nápoje

Jsem proti tomu, aby byla kohoutková voda zdarma. Sice její džbán stojí v nákladech skutečně minimum, ale je třeba vzít v potaz i práci personálu, umytí džbánu, umytí sklenic, případně plátek citronu. A každá práce holt něco stojí. Pozor však na místa, kde kohoutkovou vodu účtují za podobné ceny, za které mají i vody v lahvích. To je vyložené předražení s doslova až astronomickou marží. Chápu, že nikdo nechce, aby lidé kohoutkové vody zneužívali a hospoda měla menší obrat, ale účtovat si nehorázné sumy je už příliš.

Dětské porce a dělení jídel

Že dětská porce nestojí přesně polovinu, je v restauracích celkem běžná, zažitá věc. Někde se k této polovině přidá pevný paušál ve výši několika desítek korun, jinde se cena zastaví kolem 70 %. To mi přijde v pořádku a normální. Stále jako host máte na výběr, zda akceptujete toto, nebo objednáte celou porci a necháte si zbytek zabalit do krabičky, která bude také něco stát. Jsou však restaurace, kde mají dětské porce vyloženě cenově napálené. Nebo mají speciální dětské menu s výrazně nižší gramáží, které je však za téměř podobné ceny jako dospělá porce. Na to pozor.

Pozor také na požadavek na rozdělení jídla na dva talíře. Pravda, opět s tím má personál starost, druhý talíř se musí umýt, a tak je nějaký drobný poplatek tolerovatelný. Ale je to stejné jako s tou kohoutkovou vodou. Až přehnané poplatky za to, že je ke stolu přidán jeden talíř navíc, jsou úplně mimo. Velmi často na podobné situace narazíte v pizzeriích. Pokud chcete pizzu na půl, zjistěte si, za kolik to bude.

Anketa

Naúčtovala vám někdy restaurace přehnanou cenu?
Bohužel už ano
100 %
Naštěstí ještě ne
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz