Hlavní obsah

Dát dítěti facku nebo mu něco nařídit je jednodušší, než mu to vysvětlit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Není nic špatného na tom, že si chceme zjednodušit život. U výchovy to ale může být problém.

Článek

Když bychom si měli vybrat mezi životem jednoduchým a složitým, který byste zvolili? Ano, je to jasné – ten jednoduchý. Co nejméně starostí, co nejméně problémů. Kdo by se chtěl dobrovolně mučit věcmi, které jsou pro něj psychicky nebo fyzicky náročné?

Každý si chce život co nejvíce zjednodušit. Věci často řešíme tak, aby to bylo rychlé a efektivní, aby to bylo co nejdříve vyřízené. Proč ne, člověk ušetří čas, nervy i námahu. Jen je třeba dávat pozor na to, jaké to bude mít následky.

Pozor na výchovu dětí

Na zjednodušování našich životů není nic špatného. Nejsme stroje, potřebujeme psychický a fyzický klid, a jednoduchá řešení nám ho mohou přinést. Existuje však jedna výjimka, kde jsou jakákoliv jednoduchá řešení spíše kontraproduktivní – a to je výchova dětí.

Můžeme přečíst desítky knih, můžeme mluvit se stovkami lidí, ale jakmile přijde na věc, musíme sami rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Někdo si vzpomene na své dětství, další na moudrou knihu, jiný na radu kamarádek. A někdo zkusí individuální, zcela inovativní přístup a půjde na to po svém.

Dát dítěti facku nebo mu něco nařídit

Co když vaše dítě neposlouchá? Co když něco provede, nebo od něj něco potřebujete? Máte desítky možností, jak tyto situace vyřešit. V zájmu zjednodušení našeho života a výchovy se nabízejí dvě snadná řešení: jasné, striktní, autoritativní nařízení, nebo fyzický trest. Dítě to udělá jen proto, že se vás bojí. Skutečné důvody daného příkazu málokdy zjistí. Bojí se vás jen proto, že ví, že pokud to neudělá, dostane facku. Tahle rovnice prostě funguje. Dítě dostane úkol – udělá ho, a je vše v pořádku. Neudělá ho – čeká ho fyzický trest.

Zvíře ví, že elektrický ohradník mu dá ránu a způsobí bolest. Neví, co to je, ani proč tam je. Ale ví, že se k němu nesmí přibližovat. Ale děti nejsou zvířata. Mají podstatně lepší mozkovou kapacitu než kráva v ohradě. Autoritativní výchovou s fyzickými tresty z nich ale ten dobytek v ohradě děláme. Neví, proč musí poslechnout, ale ví, že by dostaly ránu.

Jde to lépe, ale složitěji

Existují i jiné metody výchovy. Volná výchova, nápomocný rodič, přísnost a důslednost, výchova s organizací a řádem, péče zaměřená na pochvaly a budování sebevědomí – to jsou jen některé směry, jak k výchově dítěte přistupovat. A nikdo vás nenutí vybrat si jeden směr a držet se ho striktně. Spojte různé metody, vyberte si z každé něco. Proč ne?

Jakákoliv metoda, která nemá jako základ bezhlavé nařízení a fyzický trest, je lepší. Ale pozor, to se rozhodně neslučuje s ideou jednoduchého života. Bude to náročné, to mi věřte. Bude to trvat roky, a mnohokrát budete mít chuť to vzdát, protože už nebudete moct. Ale pokud vydržíte, vychováte dítě, na které budete moci být hrdí. A ono bude hrdé na vás. Zkusíte to, nebo zvolíte příkaz, řev a facku?

Anketa

Jak se stavíte k fyzickým trestům při výchově?
Plně je schvaluji
0 %
Občas je to nezbytné
100 %
Jsem proti nim
0 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz