Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Chorvatsku: České letní buranství o tisíc kilometrů jižněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Sezóna se blíží. Nabalit pivo, nasmažit řízky, zavařit omáčky. A na týden svůj nudný stereotyp přesunout směrem na jih.

Článek

O čem má být dovolená? Přece o pohodě, klidu, relaxaci, zážitcích. O tom, odpočinout si na pláži, poznat místní zajímavosti, ochutnat něco nového. Vypustit z hlavy starosti, zrelaxovat fyzicky a psychicky. Ale ne vždy. Pro někoho je dovolená úplně jiná. Svůj život na týden přesune o tisíc kilometrů na jich. Ano, tušíte správně. Do Chorvatska. Tuhle zemi ročně navštíví miliony turistů. A nemalý podíl tvoří pochopitelně i Češi.

Ale my Češi jsme takový svérázný národ. Zatímco řada jiných národností bere dovolenou jako zpestření běžného života, jako důvod k odpočinku a poznání, my ne. My do destinace kompletně přesuneme celý náš život. Tak, jak ho žijeme tady.

Samozřejmě, že jedeme na dovolenou

Hlavně aby soused puknul vzteky, aby kamarádky záviděli a aby se to na sociálních sítích hemžilo novými fotografiemi od moře. Pro mnohé Čechy hlavní motivace, proč jet na dovolenou. Potvrzuje to i fakt, že mnozí si na svou dovolenou dokonce půjčí. Hloupější důvod pro půjčky asi už neexistuje, ale jak to jinak udělat, abychom před sousedy mohli být hogo fogo.

Pivo jedině svoje

Základem plnohodnotného přesunu o 1 000 kilometrů jižněji, je pochopitelně pivo. Bez toho by to prostě nešlo. Správného Čecha absolutně nezajímá, že je v Chorvatsku 120 pivovarů, přičemž naprostá většina jsou minipiviovary, nebo restaurační pivovary. My, Češi, si přivezeme svoje. Někdo v plechovkách, jiný dokonce nemá problém zabalit si do svého auta i sud. A k němu samozřejmě chlazení.

Naše jídlo

A jídlo? Samozřejmě, že vlastní. Nic proti nějakým řízkům na cestu, ale o tom české buranství není. Správný Čech si do Chorvatska pochopitelně vezme své jídlo. Od nasmažených řízků, až po desítky zavařovaček, kde jsou různé druhy omáček, nebo třeba jenom kousky pečených mas. Nesmí chybět pytlíky rýže, těstoviny a knedlíky. K tomu další základní potraviny jako je cibule, brambory a zelenina. Základní výbavou auta je také lednice, aby potraviny ten převoz vydržely.

A idyla začne

Jak vypadá takový typický víkend českého burana v pohodlí svého domova? Vstane, udělá si kávu, kterou vypije s první ranní cigaretou. Namaže si pečivo, které posnídá. Pár hodin na to už nastává ten nepřekonatelný pocit žízně a začíná se s prvním pivem. A protože se blíží poledne, je třeba už vyhlížet, zda manželka také po své kávě s cigaretou posnídala a už stojí u plotny. Aby nachystala gulášek se šesti. Odpoledne už je v režii popíjení obou a k večeři, když se zadaří, zbyde guláš. Potom trocha toho povinného opileckého sexu z donucení a hurá do hajan.

A jak to vypadá na Jadranu? Tisíc kilometrů od českého domova? Vlastně úplně stejně. Ráno kafe a cigáro. Po snídani z dovezených zásob, přichází na řadu pláž, kde už pochopitelně nesmí chybět to první pivo. Někdo má plechovkové, jiný sudové. Důležité je, že dovezené z Čech. Nachýlí se čas oběda a žena už pospíchá k plotně apartmánu, kde ohřívá zavařený guláš a ohřívá knedlík, nebo vaří kolínka. Naservíruje, sklidí ze stolu a umyje nádobí. Den pokračuje pivem a pláží, potom večeří ze zbytků. Večer se tráví na terase apartmánu s pivem cigaretou a kanastou. Následuje opilecký sex a spánek.

Proč?

A já se ptám? Tohle je snad idyla dokonalé dovolené? Vždyť je to do puntíku stejný život, jako český buran žije zde, v České republice. Kvůli tomu nemusí cestovat tisíc kilometrů na jich. Může zůstat ve svém obýváku, zahradě, v garáži… No jo vlastně, kdy to by na Facebooku nevypadalo tak dobře. A soused by nepuknul vzteky a kamarádky by nezáviděli. Tak dobro došli.

Anketa

Vozíte si na dovolenou vlastní jídlo a pití?
Ano, jídlo i pití
17,7 %
Jen jídlo
1,2 %
Jen pití
3,7 %
Ne, stravuji se výhradně z místních zdrojů
77,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 164 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz