Hlavní obsah
Cestování

Kdo dnes ještě riskuje a kupuje zájezdy u malých cestovek a agentur?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Pamatuji doby, kdy to bylo normální. Ale proč to dělat teď? Přináší to víc problémů než možných benefitů.

Článek

Jsou lidé, co cestují na vlastní pěst. Sami si zařídí ubytování, naplánují vše potřebné a vyrazí. A potom jsou lidé, co to chtějí mít jednodušší. Vyberou si hotel a objednají celý zájezd. Já ještě pamatuji dobu, kdy nebyl internet a vše se řešilo po telefonu nebo osobně. U nás na maloměstě existovala malá, lokální, cestovní agentura. Kdo chtěl zájezd, zamířil právě sem, kde si osobně vybral a poté vše vyřídil. V jiných městech zase kromě agentur existovaly i malé, lokální cestovky, kde se dal zájezd koupit napřímo.

Stále existují

S nástupem internetu, velkých cestovních kanceláří a velkých cestovních agentur ty malé nevymizely. Stále existují. Otázkou samozřejmě je, na kolik úspěšně a jakou mají budoucnost. Na webu Ministerstva pro místní rozvoj můžeme najít, že aktuálně je v České republice zaregistrovaných přes 600 cestovních kanceláří. Asi nikoho nepřekvapí, že o drtivé většině z nich nikdo nikdy neslyšel a patrně o nich nikdo ani neuslyší.

Jelikož ale existují, dá se předpokládat, že nějaké zákazníky přece jenom mají. Že stále zájezdy lidem prodávají. A neplatí to jenom o nich, ale logicky to platí i o cestovních agenturách, které jsou na dané cestovky navázané. Cestovní agentura totiž sama nic nepořádá, ale prodává zájezdy konkrétních cestovních kanceláří. To jen na vysvětlení.

Vy se nebojíte?

Při představě, že si půjdu koupit zájezd do nějaké lokální cestovní kanceláře, nebo lokální cestovní agentury, mi vstávají vlasy na hlavě hrůzou. Obdivuji lidi, co se nebojí toho, že tenhle lokální byznys nekrachne. Samozřejmě, krach může postihnout i velkou cestovní kancelář. V minulosti jsme se o tom několikrát přesvědčili. Příkladem je třeba FTI, Neckermann, Thomas Cook…

Krachy cestovních kanceláří se samozřejmě nevyhýbají ani těm menším. Jen se o nich tolik nemluví, protože je prostě nikdo nezná. Když nahlédnu pár let do minulosti, je to třeba I'm travelling, DETUR, Sede, Balkan Travel, Retur, Tomi Tour, SporTour, Cool Ttravel, Relax Max Tour, Asteri Tour, CK Filip, Globaltour, Majestic Travel, Dolce Vita, Pradok, World Travel, Hellas, RS Tour.

Ano, chápu a vím, že cestovní kanceláře by měly být pojištěné. Ale k čemu mi to je, když zůstanu trčet doma, na letišti nebo někde v zahraničí. Sice se budu pár měsíců handrkovat s cestovkou a pojišťovnou, ale své desítky tisíc nakonec dostanu. Fajn. Ale to mi zkaženou dovolenou rozhodně nevykompenzuje.

Ne všechny jsou stejné

Samozřejmě vím o agenturách a cestovkách, které jsou takzvané speciálky. Přímo se soustředí na konkrétní destinace, často na poznávací zájezdy, které mají kvalitu a úroveň. Tomuhle velká cestovka nikdy konkurovat nemůže. Ale když jde o deset dní v all inclusive v rezortu v Turecku, tak kdo by proboha riskoval a kupoval zájezd u nějaké noname cestovky, skrz noname agenturu?

Anketa

Jak a kde kupujete zájezd?
U velké cestovky nebo agentury
67,9 %
U malé cestovky nebo agentury
6,6 %
Vše organizuji na vlastní pěst
25,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 196 čtenářů.

Zdroj: https://mmr.gov.cz/cs/ministerstvo/cestovni-ruch/seznam-cestovnich-kancelari/seznam-cestovnich-kancelari-(1)

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-zkrachovala-nemecka-cestovka-fti-zrusila-vsechny-cesty-40476492

https://www.lidovky.cz/byznys/krachy-cestovnich-kancelari.K170021

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Asociace cestovních kanceláří České republiky (ACKČR)
Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz