Hlavní obsah
Seberozvoj

Lež je lepší než pravda. Kdo nesouhlasí, bude mít v životě problémy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Říkat vždy každému pravdu? To nejhorší, co můžeme v současném světě udělat.

Článek

Kdo lže, ten krade. Nebo také, že lež má krátké nohy a daleko nedojde. Znáte tato přísloví? Jistě ano. A dokážou vás odradit od říkání pravdy? Samozřejmě, že ne. Lež je v dnešním světě nejenom tolerovaná, ale mnohdy je dokonce lepší zalhat než říci pravdu. Zkuste si to.

Kdy jste byli upřímní?

Kdy jste byli naposledy upřímní? Myslím, opravdu upřímní? Kdy jste naposledy řekli své partnerce, že jí to v těch šatech nesluší a že v nich vypadá tlustě? Kdy jste naposledy řekli svému dítěti, že když přijedete později, tak opravdu nezavřou a není se čeho bát?

Kdy jste naposledy řekli přátelům pravdu o tom, proč skutečně na jejich pozvání nedorazíte? A přiznali jste někdy partnerovi, že se firemní večírek tak trochu zvrhnul a mezi vámi a vaším kolegou nezůstalo jenom u kamarádského povídání?

Lež je lepší

Můžeme si hrát na to, že pravda vítězí, že pravdomluvnost je velkou ctností. Ale když padne kosa na kámen, zjistíme, že lež je prostě lepší než pravda. Je milosrdnější. Zatímco upřímnost a pravdomluvnost mohou naštvat, mohou zraňovat, lež je příjemná, nekonfliktní, je logická.

Sami bychom si měli uvědomit, že ani nechceme slyšet pravdu. Chceme slyšet to, co je pro nás logické, co nás nijak nenaštve. S čím se náš mozek vyrovná. Co nijak nenaruší naše přátelství, náš vztah. Chceme říkat to, čím naše dítě bez problémů přinutíme k určité akci.

Kdo nesouhlasí, bude mít v životě problémy

Nesouhlasíte, že lež je v životě lepší, než pravda? Tak si sáhněte do svědomí. Kdy jste naposledy byli upřímní? Kdy jste přesně, jasně a stručně odpověděli na otázku tak, jak vám to proběhlo v hlavě? Pokud k tomu opravdu došlo, čest vám. Ale jsem přesvědčena, že většina z nás upřímná ani pravdomluvná není. A není se čemu divit. Pravda přináší do života jenom problémy.

Zneužívejme ji

Vzpomeňme si, kolikrát jsme lež také využili ke svému prospěchu, abychom měli v životě nějaký benefit. Kolikrát jsme zalhali o sobě, kolikrát jsme udělali lživý kompliment. Jen proto, aby nám to něco přineslo. Dokázala by to stejné pravda? Jasně, že ne.

Anketa

Lžete?
Ano, často a pravidelně
23,1 %
Občas ano, když je to nezbytné
61,5 %
Ne, mluvím vždycky pravdu
15,4 %
Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz