Hlavní obsah
Názory a úvahy

Policie musí podezřelá auta pronásledovat, i když hrozí smrt nevinných lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Při noční srážce policejního auta s dalším vozem v Praze zemřela dívka a čtyři lidé byli zraněni. Při honičce hlídka narazila do auta, které se zásahem nesouviselo.

Článek

Odnesli to nevinní lidé. Jedna dívka zemřela a další čtyři byli zraněni. Kdo je primárním viníkem? Je to policie, která někdy s rozumem, jindy bezhlavě pronásleduje podezřelá vozidla? Nebo jsou to řidiči těch podezřelých vozidel, kteří na výzvu orgánů nezastaví? Pro mě je to jasné. V tomto případě jsou viníky řidiči tuningových aut, kteří nezastavili.

Má policie auta dál pronásledovat?

Tento případ znovu otevírá otázku, zda je správné, aby policie pronásledovala podezřelá auta. Znovu to rozproudí diskuzi, zda je to v pořádku a zda nedochází ke zbytečnému ohrožování nevinných lidí. Pravda je, že každá honička je samozřejmě riziko. A opravdu se může stát, že to odnese nevinný člověk. Může do něj narazit podezřelé auto, nebo dokonce samotná policie. A může při tom dojít i ke zmaření lidského života. Bohužel.

I přes tato negativa je správné, aby policie podezřelá vozidla nadále pronásledovala. Aby se vydala za těmi, kdo neuposlechnou její výzvy, a snažila se je všemi prostředky zastavit. Jedině tak bude na silnicích bezpečněji.

K čemu by vedla policejní apatie?

Co by se stalo, kdyby se policie za ujíždějícím řidičem nevydala? Byl by to krajně nebezpečný precedens. Najednou by si mnoho řidičů myslelo, že mohou vše. Porušovali by rychlost, jezdili by na červenou, nezastavovali na stopkách. Jezdili by pod vlivem alkoholu nebo drog. A kdyby je zastavila policie, prostě by šlápli na plyn a ujížděli, s vědomím, že je nikdo nebude pronásledovat.

Zpočátku by takto jednali jen delikventi a ignoranti. Ale jak se říká, příležitost dělá zloděje. Postupně by se k nim přidávali i slušnější lidé. Ti, co by si dali dvě piva po obědě a sedli za volant. „No co, když mě budou stavět, začnu ujíždět a nikdo mě honit nebude.“ Tato myšlenka by jim proběhla hlavou a už by do sklenice nalévali další pivo.

A najednou jsme v situaci, kdy sice víme, že nás nezabije zpackaný policejní zásah, ale zároveň si uvědomujeme, že hrozí daleko větší nebezpečí, protože se ze silnic stává Divoký západ. A co je lepší?

Řešení je jiné

Existuje však jedno mnohem lepší řešení. Za úmyslné nezastavení na pokyn „Stůj“ aktuálně hrozí řidičům pokuta 2 500–5 000 Kč, nebo 4 000–7 500 Kč, pokud je čin spáchán opakovaně. Také se uděluje zákaz činnosti na 1–6 měsíců. Upřímně, to není moc odstrašující. Pár tisícovek je pro mnohé jen drobné, a půl roku bez řidičáku, o který si lze po polovině trestu požádat, také moc řidičů neodradí.

Lepším řešením by bylo zvednout sankce za ujíždění, klidně přidáním dvou nul. Zaplatit minimálně čtvrt milionu a být bez řidičáku minimálně 8 let, to už je slušná motivace neujíždět a radši přijmout postih, kvůli kterému policie řidiče zastavuje. Ten bude vždy nižší než postih za ujíždění. Co vy na to, milí zákonodárci?

Anketa

Měla by policie pronásledovat podezřelá auta?
Rozhodně ano
59,4 %
Spíše ano
5,8 %
Nevím
1,4 %
Spíše ne
5,8 %
Rozhodně ne
27,6 %
Celkem hlasovalo 69 čtenářů.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/krimi-pri-nehode-policejniho-auta-zemrela-v-praze-divka-40487980, https://www.12bodu.cz/bodovany-prestupek-125c-1f-5-2.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz