Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Těch 5 korun zálohy mi nezabrání v tom, abych PET lahev pohodila v lese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Zálohované plastové lahve přinesou do přírody ještě větší nepořádek, než je tomu doposud. Nutnost vrácení lahve přináší jen negativa.

Článek

Už to nebudou jenom skleněné pivní lahve, kterých se bude týkat záloha. Když si dnes koupíme lahváče, zaplatíme kromě ceny piva i 3 Kč za lahev. Tu když vrátíme, dostaneme je zpět. Podobný princip zálohování se má v budoucnu týkat i plastových lahví. A cena zálohy za „petku“? Podle ministerstva 4 – 5 korun za jednu plastovou lahev. Ano, je to více než u skleněné pivní lahve, ale zároveň to není nic, co by mělo člověka motivovat k tomu, aby se s lahví vrátil domů.

Co udělám nyní?

Když jdu na delší výlet do přírody, vezmu si do batohu i lahve s pitím. Postupně v lahvi ubývá tekutina, což znamená, že danou lahev mohu i mírně deformovat, abych získala prostor v batohu. Třeba na bundu a další svršky, které postupně sundám s tím, jak se otepluje. Když lahev zcela dopiji, mohu ji kompletně sešlápnout a v batohu mám rázem velké množství místa na své oblečení. Sešlápnutá lahev se mi snadno vejde do jakékoliv postranní kapsy, kde si ji nechám do doby, než narazím na vhodný odpadkový koš, kam bych ji mohla vyhodit.

Co udělám v roce 2025?

Pokud půjde vše podle plánu, budeme tu mít zálohy na plastové lahve v roce 2025. V tento rok vyrazím na výlet do přírody úplně stejně, jako je tomu nyní. Vezmu si plastovou lahev s pitím, ze které budu postupně upíjet. Až ji úplně dopiji. A co s lahví? No, to už nebude tak snadné, jako dnes. Abych mohla lahev vrátit, musím ji donést ve stejném stavu, jako jsem si ji z obchodu odnesla. Nějaké drobné šrámy jsou povolené, ale zmačkanou lahev mi zpět nevykoupí.

Ne, nebudu moci ji mírně deformovat během cesty, abych zvětšila prostor v batohu. Ani ji potom nebudu moci sešlápnout, abych uvolnila místo a mohla ji strčit do nějaké boční přihrádky. Já budu muset lahev nechat v batohu ve stavu, v jakém jsem si ji tam balila. Jak efektivní a praktické.

Takže co udělám ve skutečnosti? Pět korun není nic, kvůli čemuž bych si chtěla, jakkoliv komplikovat život. Takže ten postup bude stejný, jako letos. Lahev budu postupně mačkat, aby mi v batohu zabírala co nejvíce místa. A potom obětuji pětikorunu zálohu a vyhodím ji do vhodného odpadkového koše.

Co udělají jiní?

Ale ne každý je tak odpovědný, jako já. Ten, co se mu nepříčí pohodit lahev v lese, má teď stále možnost tu lahev zdeformovat, uložit ji do boční kapsy a odnést z lesa. Ta sešlápnutá flaška na kraji batohu mu až tak překážet nebude. Je jen na něm, zda ji donese, nebo pohodí v lese.

Ale s nástupem recyklace už mu ta lahev prostě překážet bude. Pokud by ji chtěl donést, nesmí ji deformovat. Motivace vykašlat se na to všechno najednou bude vyšší a lahev klidně poletí do lesa. Pět korun tomu nezabrání a ten vzdor proti nesmyslnému systému způsobí, že ta flaška v tom lese skončí natruc. Možná i sešlápnutá, aby ji tuplem nemohl využít a vrátit nikdo jiný.

Anketa

Souhlasíte se zálohováním PET lahví?
Ano, souhlasím
46 %
Ne, nesouhlasím
54 %
Nevím, je mi to jedno
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 50 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz