Hlavní obsah
Rodina a děti

„Ten Halloween z USA mi vadí, sfoukněte svíčky,“ reagovala sousedka na dýně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

S dětmi jsme začali slavit Halloween trochu dříve. A už to začíná dělat zlou krev u sousedů.

Článek

Letošní Halloween připadá na čtvrtek 31. října. Když ale v obchodech vidíte dýně, někdy i za akční cenu, tak prostě neodoláte, pár jich koupíte a začnete tento svátek slavit dřív. Dětem je beztak úplně jedno, jestli si je vydlabeme teď, nebo až posledního října. Na klasickou halloweenskou koledu stejně nechodí, to tu nedodržuje nikdo, takže je úplně fuk, k jakému dni si to u nás dýněmi ozdobíme.

Zábava pro děti

Kdybych byla bezdětná, koupila bych dýni maximálně na to, abych si z ní udělala polévku. Ale když máte děti, je to jiné. Hledáte jim stále novou zábavu a vydlabávání dýní je fajn zpestření všedního dne. Hlavně když na samotném konci máte dýňové strašidlo, do kterého vložíte svíčku, a máte hotovou skvělou dekoraci, která přitahuje pozornost. Bohužel, i tu negativní.

A tak zatímco já, můj manžel i děti jsme z prvních vydlabaných dýní nadšení, našel se zároveň někdo, komu to vadí. Je to naše sousedka. Ne, že by to byla věčná kverulantka, ale že by byla nějak milá a příjemná, se říct nedá. Ze slušnosti se pozdravíme, ale tím veškerá vzájemná komunikace končí. A právě jí se naše dýně nelíbí.

Ten „americký“ Halloween

Pravda, jsou to právě Spojené státy americké, kde je aktuálně Halloween velmi populární. To ale neznamená, že se jedná o ryze americký svátek. Do Ameriky se dostal v 19. století díky přistěhovalcům. Když se podíváme do historie tohoto svátku, jde původně o keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých.

Halloween se zachoval především v anglosaských zemích, kromě USA také v Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Jeho historie sahá až do doby před naším letopočtem, kdy Keltové tento den vnímali jako pomezí, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Myslím, že tento pohled do historie jasně ukazuje, že se nejedná o americký svátek, ani k nám nepřišel přímo z USA. Víte to, paní sousedko?

Sfoukněte svíčky

Sousedka byla poměrně rázná a Ameriku zmínila hned při své výtce. Ale ničeho se nedomohla. Hned jsem jí oponovala, že Halloween není americký svátek a že svou zášť proti Západu by měla směřovat jinam, než na pár vydlabaných dýní, které se Spojenými státy z historického pohledu až tak nesouvisí.

Mou třešničkou na dortu byl argument, že naše LED svíčky opravdu sfouknout nelze, poněvadž se zhasínají tlačítkem. Tím jsem jí předem odpálkovala, kdyby se chtěla ohánět požárními předpisy. Mít u dveří malou dýni s bezpečnou svíčkou na baterky nikoho neohrožuje, a kvůli ní v našem domě hořet určitě nebude.

Kdo se ztrapnil?

Teď alespoň víme, jaký má naše paní sousedka náhled na svět, na politickou situaci a zda preferuje Východ nebo Západ. Dobrá, prosím, to je její věc. Jen nechápu, proč tito lidé vidí Ameriku za vším, co se jim nelíbí. Proč si proboha nezapnou počítač a nezjistí si nejdřív trochu více informací. Ušetřili by si okamžik, kdy se ztrapnili.

Anketa

Slavíte Halloween?
Ano, slavíme
25,9 %
Ne, neslavíme
74,1 %
Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Halloween

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz