Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Ztlumím si rádio, abych lépe viděla při couvání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Přijedu na parkoviště, najdu místo, připravím se k couvacímu manévru a… ztlumím nebo vypnu rádio. Proč? Přece proto, abych lépe viděla.

Článek

Za volantem můžeme dělat mnoho různých šíleností. Zatímco o mužích je známo, že často jezdí agresivně a riskují, o nás ženách se zase ví, že jezdíme sice rozvážněji, ale často zmatkujeme. Ale připouštím, že některé z nás jsou schopné se během jízdy třeba i malovat, pokud to nestihly doma.

Soustředěnost je základ

Co je základem bezpečné jízdy? Primárně soustředěnost na vše, co se děje kolem nás. Možná se to zpoza volantu nezdá, ale při konstantní jízdě 90 kilometrů v hodině dochází k tomu, že za každou sekundu ujedeme vzdálenost 25 metrů. A to je poměrně dost. Je proto dobré myslet na plné soustředění.

Rozptylovat v autě může kdokoliv a cokoliv. Rádio nastavené na vysokou hlasitost, děti na zadní sedačce, upovídaný manžel, nebo parta kamarádů kterou vezete ze zábavy. Rozptylovat ale může třeba i telefonní hovor, nebo zajímavé okolí kolem silnice.

Ticho léčí

Říká se, že ticho léčí. Já sice v autě nedokážu jet bez hudebního podkresu, ale znám mnoho lidí, co to tak mají. A znám i také, kterým řve rádio v autě na plné pecky. A osobně moc nechápu, jak se mohou soustředit na jízdu. Nebo třeba, jak mohou slyšet přijíždějící vozy IZS, protože jejich majáky přehluší doslova extrémní hluk z automobilových reprobeden. Přitom, jak se říká, méně je někdy více.

Ztlumím rádio, abych lépe viděla

Ne, že by mi rádio nějak výrazně řvalo, když jedu. Mám ho na, řekněme normální hlasitost. Ale i s tou mám někdy problém. Především při couvání. Než vůbec zařadím zpátečku, udělám jednu věc – rádio ztlumím, nebo přímo vypnu. S oblibou říkám, že je to proto, abych lépe viděla. Samozřejmě, na celkový rozhled z vozu rádio žádný vliv nemá. Ale na něco přece jenom ano.

Má vliv na soustředění. Když ho ztlumím, nic mě nerozptyluje. Můžu se plně soustředit na parkovací manévr, mohu sledovat zrcátka, couvací kameru i poslouchat parkovací senzory a intenzitu jejich pípání. A to mi pomáhá zaparkovat bezpečně, jednoduše a rychle.

Zkuste to

Zkuste si to sami, jednou udělat parkovací manévr s rádiem hlasitě zapnutým. Podruhé s vypnutým. Zjistíte, že ten rozdíl tam skutečně je. Potom se třeba také zařadíte do klubu nás, kteří si ztlumí rádio, aby lépe viděli při couvání. Prostě a jednoduše, soustředěnost, to je oč tu běží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz