Hlavní obsah
Astrologie

Horoskop na červenec pro psy a kočky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Psi a kočky jsou členové naší domácnosti a mnohdy jsou hýčkáni stejně, jako děti. I oni mají svůj vnitřní svět a potřebují vaši péči

Mnozí z nás mají doma kočku nebo psa. Co s nimi můžete zažít v červenci, na to se můžete podívat. Vždy berte v potaz, ve kterém měsíci se vaše zvířátko narodilo.

Článek

Leden

Kočka, pokud žije venku, může dorazit březí už v šesti měsících. Jakmile začne „mrouskat“, je pohlavně dospělá a může svého majitele zatěžovat náladami dle kolísání pohlavních hormonů. Pokud ale kočka žije v bytě, je nejlepší nechat ji kastrovat mezi 9. a 12. měsícem věku.

I váš pejsek může mít problém se slinivkou, ti lednoví k tomu mají dokonce sklony. V případě problémů mu uzpůsobte krmivo, které bude dietní a lehce stravitelné. Krmivo musí obsahovat malé množství tuku, najdete ho většinou pod označením „low fat“.

Únor

Pozor u v únoru narozených kočiček na onemocnění dolních cest močových. Jde o problematičtější onemocnění, než se vůbec zdá. Příčinou tohoto onemocnění může být u koček i stres. Kočka musí mít dostatek tekutin, nejlepší je pořídit jí tzv. fontánku.

Prevence o chrup vašeho pejska by neměla jít stranou. Chrup se čistí zubním kartáčkem a speciální psí enzymatickou zubní pastou. Frekvence čištění by měla být jednou za den. Pejskům dáváme na hraní dentální hračky a pro desinfekci ústní dutiny můžete přidávat do jídla mořskou řasu.

Březen

Pro kastrované kocoury, zvláště ty starší, vybírejte speciální krmivo pro kastráty. Takové krmivo obsahuje menší množství tuku pro prevenci obezity a cukrovky. Látky v nich také ochraňují močové cesty proti častým zánětům.

Pokud váš pejsek špatně chodí, mohou být postižené klouby. Je vhodné zajít s pejskem k veterináři. Také může být problém v páteři. Pejsek bude potřebovat kloubní výživu k péči o chrupavky. Na trhu je mnoho speciálních sirupů, ze kterých můžete vybírat.

Duben

Některé kočičky potřebují hypoalergenní krmivo. Pozor ale, efekt je viditelný až po šesti týdnech užívání, tedy ne hned. Nezapomínejte také kočičky pravidelně odčervovat, mnoho majitelů koček na to zapomíná, a to je velká chyba.

Někteří pejsci si začínají vykousávat srst. Věnujte tomuto problému pozornost, měl by se udělat povrchový či hloubkový kožní seškrab, chlupy by se měly vyšetřit pod mikroskopem. Někdy je nutná návštěva kožního specialisty.

Květen

O koťata v útlém věku pečuje jejich matka, a to tím, že je olizuje. Mohou se jim proto hromadit chlupy už po narození v trávicím traktu. Péči o srst si může začít kočka dělat individuálně až od třetího měsíce. Ale nebojte se, většina kočiček si s tím poradí.

Je vaše fena březí a dáváte jí obojek proti parazitům? Zbystřete, protože nošení těchto obojků se u březích fen nedoporučuje. Ne proto, že by byly vyloženě závadné, ale zatím neexistuje studie, která by prokázala, že nemohou nějak uškodit.

Červen

Čeká vaše kočka koťata? Pak ji tři týdny před plánovaným porodem převeďte na krmivo, které budete dávat jako první tuhou stravu koťatům. Potom nemusíte přidávat další vitaminové preparáty. Červnové kočičky jsou zdravé, zvládnou to.

Pokud máte pejska, který trpí opakovaně záněty zevního zvukovodu, mohlo by se jednat o atopickou dermatitidu. Je pak potřeba nasadit hypoalergenní dietu, někdy musejí přijít na řadu antibiotika. Léčbu každého pejska je ale potřeba volit velmi citlivě.

Červenec

Pokud chodí vaše kočka ven, nelze nikdy vyloučit, že se nemůže někde nakazit a nepřinese domů ušní svrab. Máte-li takové podezření, nechte jí udělat mikroskopické vyšetření ušního mazu. Při potvrzení existují účinné léčby, které daný problém vyřeší.

Pokud má váš pejsek průjem delší, než jsou dva dny, je potřeba zahájit hladovku, která bude trvat alespoň 12 hodin. Pejskovi ale musíte vždycky dát misku s vodou. Živočišné černé uhlí není pro pejsky vhodné, dejte mu smectu (najdete v každé lékárně).

Srpen

Výskyt bradavic u koček je poměrně vzácný, přesto se může vyskytnout. Spíše jde ale o nádorové onemocnění, které by se mělo vyloučit vždy jako první. I bradavičky ale mohou v budoucnu zlobit, takže je nejlepším řešením jich co nejvíce nechat odstranit.

Pokud chcete, aby váš pejsek něco shodil, přejděte buď na granulované, nebo vařené krmivo. Nemíchejte ale obě krmiva dohromady, jinak se nedopočítáte, kolik toho váš pejsek sní. U pejsků, kteří trpí nadváhou, je nezbytný pohyb, musíte si na něj udělat čas.

Září

Vaše kočička může mít problémy s nervy, stejně jako je tomu u lidí. V září narozené kočky jsou k této nemoci náchylnější. Existují ale preparáty na stabilizaci nervového systému koček, a to dokonce v několika variantách.

V dnešní době je těžké zorientovat se v množství antiparazitních přípravků. Blechy ani klíšťata nespí, proto je potřeba nějakou tu ochranu mít. Mezi velmi dobré patří tabletka, kterou pejskovi podáte stejně, jako například tabletku na odčervení. Působí 1 až 3 měsíce.

Říjen

Pokud vaše kočka nepřijímá maso v syrovém stavu, nemá cenu ji k tomu nutit. Zkuste jí podávat granule s vysokým obsahem masa, ani kočka přece nemůže žrát pouze maso. A jako u lidí, jsou i kočky, které upřednostňují jinou stravu.

U chlupatých pejsků s hustou podsádkou mohou přijít kožní problémy, tzv. boláky. Prostě jim srst zvlhne a zapaří se. V takovém případě pejska vždy ošetřete proti zevním parazitům. Pokud bude problém pokračovat, navštivte veterináře.

Listopad

Pokud mají vaše koťata blechy, rychle s tím začněte něco dělat. Hrozí velká krevní ztráta, se kterou se takto malá zvířátka nemusejí umět vyrovnat. Blechy navíc přenášejí i zárodky tasemnic, takže problém by mohl být pro koťata i smrtelný.

Nesnáší váš pejsek tablety na odčervení, zvrací a není mu po nich dobře? Existuje i jiné řešení. Noste každé dva měsíce k veterináři vzorek trusu k vyšetření. Preventivní péče u nesnášenlivých psů není vždy nutná, tableta se podává jen v případě problémů.

Prosinec

Pro kočky narozené v prosinci je velmi vhodné králičí maso, které je hypoalergenní. Vylučování potravních alergenů z těla trvá u koček cca šest týdnů. Každé kočce nesedí stejné krmivo, proto je potřeba zjistit to individuálně.

Má váš pejsek uši v pořádku, přesto stále kroutí hlavou? Potom může jít buď o ušní infekci, nebo mu může v uchu něco mechanicky překážet. Vypláchněte uši roztokem k čištění zevního zvukovodu psů, ucho jím kompletně naplňte a jemně masírujte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz