Článek
Začala jsem kvůli rýmu trochu nespisovně, ale na otázku je velmi jednoduchá odpověď – toto spojení není hloupé, ale zdravé, protože se jedná o věhlasné superpotraviny. Naše babičky je měly ve spížích v hojném množství a rodinní příslušníci je jedli ve velkém. A to nemluvím o dětské radosti, protože hrách roste velmi rychle a malé zelené kuličky jsme v dětství rádi mlsali snad všichni. Jenže čím jsme starší, tím víc na tyto potraviny zapomínáme a mnohým připadají trochu podřadné. To je ale velký omyl, protože ten, kdo je do svého jídelníčku zařadí, určitě neprohloupí.
Zelené kuličky zdraví
Začněme nejdříve u hrachu. Ten je zdrojem mnoha vitaminů a provitaminu A, ale také kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, měď a molybden. A to ještě není všechno, protože v sobě ukrývá i bílkoviny, kterými mohou vegetariáni nahradit příjem masa. Hrášek je vhodný pro děti, ale i pro kojící ženy, sportovce a fyzicky pracující. U žen je v těhotenství obzvlášť důležitý, protože se podílí na nervové soustavě plodu. U diabetiků podporuje činnost slinivky břišní a svým unikátním složením harmonizuje činnost srdce.
Český stůl se bez krup neobešel
Ječné kroupy se jedly nejen ve všední den, ale i o svátcích. Dnes opět nalézáme jejich význam, ale ve změti rychlých občerstvení kroupy opravdu nenajdeme. Jsou nejen výborným zdrojem vitaminu E, ale také kyseliny listové. Kromě nich tam ještě najdeme nezanedbatelné množství vitamínů B1, B6 a PP. Z minerálů za zmínku určitě stojí železo, draslík, hořčík a zinek. Sto gramů suchých krup má přibližně tři sta kalorií. Je v nich přibližně šest procent vlákniny. Konzumace ječných krup zlepšuje činnost naší oběhové soustavy, má blahodárný účinek na srdce, uklidňuje a zvyšuje naši schopnost zvládat stres, zlepšuje kvalitu rohoviny, urychluje metabolismus a také výrazně prospívá správnému fungování trávicí soustavy. Kroupy mají také mírně močopudné účinky a podle lidové medicíny zvyšují laktaci.
Pokrm předků
Chcete-li tyto dvě superpotraviny spojit, není nic jednoduššího, než je uvařit podle staročeských receptů. Sušené houby a hrách si přes noc namočíte a potom uvaříte do měkka každé zvlášť. Větší kroupy si dáte do hrnce, propláchnete a přidáte 4× více vody. Necháte je 30 minut uležet a pak uvaříte do změknutí. Doba vaření je podle velikosti krup 45 až 60 minut. Poté si na pánvi osmahnete cibulku, lehce podusíte na trošce vody s olejem a smícháte vše dohromady. Pokrm se dochutí majoránkou a prolisovaným česnekem. K tomuto staročeskému jídlu se výborně hodí okurky kvašáky. Tímto pravidelně konzumovaným pokrmem získáte nejen kousek zdraví, ale i energii, kterou v dnešní uspěchané době všichni tolik potřebujeme.