Článek
Pohádku sůl nad zlato známe snad všichni, kdo by si také nepamatoval krásnou Marušku, která v pohádce dokázala, že bez soli to prostě na světě nejde a přesvědčila tak i svého tatínka a pana krále. Co ale o soli víme v běžném životě my? Solit, nesolit, nebo si dokonce mezi solemi vybírat?
Co kuchař, to jiný názor. Mořská sůl má svoje kořeny už v pravěku. V Číně a Indii byla mořská sůl jediným zdrojem soli. Kolem roku 110 př. n. l. prohlásil tehdejší vládce Číny Wu-ti monopol v obchodu s mořskou solí. Nelegální obchod s ní, byl potrestán trestem smrti. Mořská sůl se většinou ochucuje různými bylinkami, což jí dodává lepší a výraznější chuť. K výrobě mořské soli je potřeba slunečních paprsků, bez kterých by se sůl nevytvořila a také přirozený proud vzduchu. Vzniká zcela přírodním procesem, který začíná napuštěním kanálů s mořskou vodou. Po odpaření vznikne silný roztok, při kterém se mechanické nečistoty usadí na dně. Sůl začne poté krystalizovat, čímž si zachová všechny přírodní látky.
Jedná se o chemickou sloučeninu, která se v přírodě vyskytuje v podobě nerostu halitu (sůl kamenná). Pevný, krystalický, chlorid sodný se nalézá v oblastech, kde v geologické minulosti Země došlo k vysušení oddělené části moře nebo oceánu a následnému překrytí vrstvy solí jinými geologickými vrstvami.
Najdeme-li v regálech jodizovanou sůl, jedná se o kuchyňskou sůl, která je ze zdravotních důvodů jodizovaná – je do ní přidáno malé množství jódu ve formě jodidu draselného nebo jodičnanu draselného. Je tím zabezpečeno, že v populaci nevzniká deficit jódu, který by mohl být příčinou vleklých zdravotních poruch či nemocí, především štítné žlázy.
Jako se vším, i se solí se musí opatrně. V malém množství může být lékem, ve velkém pak může naopak přitížit. Choroby ledvin se například projevují otokem, což je důsledek nadměrného množství soli v organismu. Chlorid sodný také brání vylučování močoviny, čímž zhoršuje příznaky revmatismu a ekzémy. Sůl také zvyšuje krevní tlak a povzbuzuje činnost nadledvinek. V malém množství se jí ale bát nemusíme, vždyť sůl považovali za posvátnou už staří Římané. Užívejme ji ale s rozumem – vždyť posvátné věci nejsou určené k tomu, abychom s nimi plýtvali, ale k tomu, abychom s nimi šetřili a užívali je k prospěchu svého zdraví.
Recept na migrénu: Vezměte přibližně 3 dcl skleničku s čistou vodou a nasypte do ní 1 čajovou lžičku himalájské soli. Do toho vymačkejte šťávu s půlky až celého jednoho citronu. Dobře promíchejte, aby se všechna sůl ve vodě rozpustila a následně obsah vypijte. Zabírá velmi rychle a účinně.