Hlavní obsah

Když nás trápí bradavice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Není česnek jako česnek, a tak je potřeba dát mu čas, aby se projevily jeho léčebné schopnosti

Bradavici dostane alespoň jednou za život každý. Já se zajímala hlavně o to, jak působí domácí léčba bradavic a nalezla jedince, kteří tyto přírodní léčby absolvovali.

Článek

Pojďme si nejdříve říci, co to vlastně bradavice jsou a kde všade je můžeme dostat. Bradavice jsou výsledkem virové infekce způsobené papilomavirem HPV, která způsobuje nadměrný růst rohových buněk a zmnožení kožního vaziva. Do těla se dostává drobným poraněním kůže a napadnout může každého bez rozdílu věku i pohlaví. Virus HPV si libuje zejména tam, kde je vlhké prostředí, proto se dost často stává, že si nemilý dárek v podobě bradavic přinášíte z veřejných bazénů, koupališť a sprch, ze sauny.

Nejdříve jsem s panem Fialou, který bradavici zrovna měl, zkoušela česnek. Recept zní takto: Z očištěného stroužku česneku odkrojte silnější plátek a asi na 5 minut ho přiložte na bradavici. Pálí to sice jako čert, jeden až dva dny se nic neděje, ale nakonec bradavice sama odpadne. Pokud nemáte citlivou kůži, tak si může plátek česneku na bradavici přilepit náplastí a nechat ho působit déle, ne ale více než 4–5 hodin, po delší době byste mohli mít popálenou kůži. Nakonec bandáž odstraňte a místo opláchněte vlažnou vodou. Jestliže bude bradavice po třech dnech stále odolávat, pokus můžete klidně opakovat. Není česnek jako česnek, a tak je potřeba dát mu čas, aby se projevily jeho léčebné schopnosti. Výsledek? Česnek jsme zkoušeli přikládat pouze jednou, protože s opakovanou kůrou pan Fiala nesouhlasil. Vadil mu totiž zápach, který česnek vydává. Místo zčervenalo, ale bradavice zůstala na svém místě dál. Přikročili jsme tedy k další domácí léčbě, kterou byl vlašťovičník.

Vlašťovičník nás opravdu překvapil. Ze všeho nejdříve jsme ale našli recept, jak ho dobře na bradavici použít: Tuto zázračnou rostlinku se žlutými kvítky najdete všude na mezích, roste totiž jako planá bylina. V přírodní léčbě se na bradavice používá výrazně žlutá šťáva z jejího stonku. Bradavici šťávou alespoň týden několikrát denně potírejte. Postižená kůže začne po zaschnutí šťávy hnědnout a bradavice nakonec vypadne i s kořínky. Než se dostaví žádoucí výsledek, chce to přece jen více trpělivosti. Bradavice (i díky předchozímu působení tea tree olejíčku) vypadla hned druhý den i s kořínky. Pan Fiala byl nadšený a spekuloval, že příště, pokud se u něj bradavice znovu objeví, začne rovnou s vlašťovičníkem. Stejné pocity měla Jana, která vlašťovičník používá vždy. A vás asi napadne otázka, jestli po těchto léčebných kúrách nezůstanou na kůži nějaké skvrny nebo jizvy? Nemusíte mít strach, pokud dodržíte daný postup, bude vaše kůže čistá a neposkvrněná, o čemž jsem se přesvědčila i já, měsíc po všech aplikacích. Kůže byla zdravá a bez sebemenší známky po bradavicích. Nejdůležitější je ale prevence, to platí i v případě bradavic. Pokud se jim chceme vyhnout, měli bychom dodržovat několik zásad.

Vzhledem k přenosnosti bradavic se doporučuje nechodit naboso, tj. používat koupací nebo sprchovací boty. Pokud možno, snažte se celkově vyhnout kontaktu s infikovanými jedinci (zvláště sdílení sprchy apod.). Doporučuje se také hygiena a pravidelná desinfekce obuvi a punčoch. Pokud člověk bradavici sám má, neměl by do vyléčení navštěvovat veřejná prostranství bazénů, sprch a saun, aby dále virus neroznášel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz