Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Opatrnost při výběru partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Pohledy z očí do očí, sklenka alkoholu a hezký protějšek, to může být nejen začátek něčeho romantického, ale i počátek infekce nebo dokonce HIV.

Je těžké odolat, když se všechno tak úžasně rozvíjí, ale „výměna našich tělesných tekutin“ může mít i pasažéry, o které nikdo nestojí – viry, bakterie, parazity.

Článek

Pohledy z očí do očí, sklenka alkoholu a hezký protějšek, to může být nejen začátek něčeho romantického, ale i počátek infekce nebo dokonce HIV. Je těžké odolat, když se všechno tak úžasně rozvíjí, ale „výměna našich tělesných tekutin“ může mít i pasažéry, o které nikdo nestojí – viry, bakterie, parazity.

Ano, sex už není jen prostředek k rozmnožování, jde o potěšení, kterého si užívá každý, kdo může. Jiné pro nás, ženy, je tehdy, pokud se v posteli ocitneme se stálým (a nejlépe věrným) partnerem, a jiné, pokud jsme milence vedle sebe potkaly před několika hodinami. Bakterie nám sice pomáhají mnohdy přežít, ale existuje celá armáda jiných bakterií, která nás ohrožuje právě při sexu. Mluvíme pak například o syfilisu, kapavce či chlamydiové nemoci. Dalšími útočníky jsou viry – a s nimi pak nemoci s názvy herpes, HIV nebo hepatitida. V této konkurenci zblednou závistí i parazité, jako je veš muňka či plísně, které se mohou prostřednictvím sexu šířit také.

Nejlepší ochrannou proti všem těmto útočníkům je prevence. I když tu nejspolehlivější (sexuální abstinenci) zřejmě mnoho lidí dodržovat nebude, přesto je nutná určitá opatrnost. Dostatečnou ochrannou je i věrnost, ale v dnešní době i věrnost vzala za své a občas někdo ve vztahu „ujede“. Při takové „objížďce“ je třeba vždycky použít kondom, který výrazně snižuje riziko přenosu onemocnění. I když vám přijde, že muž vypadá naprosto zdravě a jeho mužná síla je nepřekonatelná, vzpomeňte si například na bakterie syfilidy, které poškozují srdce, klouby, cévy i nervy, napadají nosní přepážku, patro a způsobují demenci i smrt. Ve středověku by vám sice doporučili koupel v jelením mléce či v krvi netopýrů, mnohdy dokonce i pravidelný sex s pannami (což se v případě HIV děje ještě dnes běžně v Afrických zemích), ale výsledek by zřejmě předčil vaše očekávání – zemřeli byste dřív, než jste si plánovali. Bez lékaře a antibiotik se tato nemoc prostě vyléčit nedá. A pokud máte přece jen podezření, že jste něco zanedbaly nebo něco není v pořádku, můžete kromě gynekologa navštívit i venerologa. Ve vlastním zájmu ale buďte opatrní už při výběru sexuálního partnera, protože nic není tak cenné, jako zdraví. To stejně jako lásku nekoupíte za žádné peníze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám