Hlavní obsah
Názory a úvahy

Sedíte denně u počítače? Potom pozor na nemoci!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Můžeme se přes počítač bavit s tetou, která žije v Austrálii. Nikdy ale nesmíme dovolit, aby nám přerostl přes hlavu

Bolesti páteře, hlavy, syndrom karpálního tunelu, špatný zrak, deprese, to všechno a mnohé jiné jsou nemoci, které máme díky počítačové technice.

Článek

Ano, náš počítač je dobrák od kosti, vyhledá nám, co potřebujeme, můžeme díky němu komunikovat s celým světem, ale nějak jsme zapomněli na to, že máme také nohy a přirozenou potřebu se stýkat s jinými lidmi. Počítač by měl být pomocník, ne partner nebo náhražka za něco, co nám chybí.

Brní vás ruka a prsty, máte slabost v ukazováčku a prostředníčku? Potom se s největší pravděpodobností jedná o syndrom karpálního tunelu. Ten vzniká při stereotypní zátěži ruky a zápěstí. Především je třeba si uvědomit, zda máme vhodně uzpůsobenou klávesnici. Ta může být zdrojem problémů. Pomáhá masáž prstů a dlaní, častější protřepávání rukou, dávat ruce do vertikální polohy. Vhodná je akupunktura, která umí stimulovat nervy, velmi vhodná je i fyzioterapie, která využívá účinků cvičení, ultrazvuku, nervovou stimulaci a obklady. Lidem postiženým tímto syndromem pomáhají přípravky s bromelinem, což je enzym, který obsahuje ananas.

„Au, to nás to zase bolí,“ naříkáme mnohdy hned, jak usedneme k počítači. Bolest bederní páteře patří k nejčastějšímu onemocnění, kvůli kterému si bereme neschopenku. Bederní páteř bolí při nevhodném zakřivení páteře, dochází k útlaku nervů a vzniku bolesti. Nevhodný posed u PC a špatný náklon hlavy problémy ještě zhoršují. Krční páteř zase bolí snad každého, kdo s počítačem dělá několik hodin denně. Vždyť taková práce znamená jednostranné namáhání. Jednostrannou zátěž krční páteře je třeba minimalizovat správným držením těla a kompenzovat vše cvičením a pohybem. Velmi důležitý je i správný posed před počítačem. Nebojte se investovat do kvalitní židle nebo klekadla. Po hodině by měly následovat alespoň dvě minuty ve stoje nebo dvě minuty chůze.

Počítač není partner, ale užitková věc, která by nám měla v době vědy a techniky pomáhat. Sám o sobě to dělá, ale lidé začali být v tomto směru neskromní a z počítače si udělali přinejmenším rodinného mazlíčka. Není chytřejší než my, nemá v sobě city a dar nás pochopit. Může nás přiučit, můžeme na něm pracovat a můžeme se přes něj bavit s tetou, která žije v Austrálii. Nikdy ale nesmíme dovolit, aby nám přerostl přes hlavu a začal rozhodovat o našich životech a zdraví. I počítač je jako mnoho dalších věcí dobrý sluha, ale zlý pán.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz