Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Vnitřní konflikty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Vypořádat se s vnitřním konfliktem není vůbec lehké a mnozí lidé mohou ve stavu hledání vlastní osobnosti propadnout depresím a smutku

O našich vnitřních konfliktech se toho moc nemluví, přesto je naše duše tak velká a nevyzpytatelná, že se v ní dnes a denně odehrávají až neuvěřitelné děje.

Článek

Bilancujeme, tápeme, nemůžeme se smířit s pocity křivdy, hledáme vlastní vítězství a mnohdy tak bojujeme nejen proti zlu, ale i proti vlastnímu dobru. Pokud chceme sobě samým porozumět a dostat se o kousek dál, musíme být i vnitřně na změnu připraveni. V případě, kdy ještě člověk bilancuje a pociťuje vnitřní napětí či dokonce strach, je lepší nějakou dobu vyčkat, aby se sám rozhodl, zda chce v této fázi přetrvávat (mohou to být týdny, ale i měsíce či roky), či ono rozhodnutí jít dál udělá. Vypořádat se s vnitřním konfliktem není vůbec lehké a mnozí lidé mohou ve stavu hledání vlastní osobnosti propadnout depresím a smutku. Uveďme si příklady.

Žena či muž se rozejde s partnerem či partnerkou, ale má tak velký pocit prázdnoty, že se ho snaží co nejdříve vyplnit, ale ještě nedošlo k uvědomění si vlastních chyb ani chyb vztahových. Nehledá v tu dobu partnera, ale pouze někoho, kdo by rychle nahradil prázdné místo a kdo by pofoukal bolístky na duši. Protože ale nedošlo k „uvědomění“, často takový člověk sáhne po partnerovi stejných povahových vlastností, jako byl ten předešlý nebo sám udělá stejné chyby jako v předchozím vztahu. Dostane se tak do bludného kruhu, ze kterého je těžká cesta ven.

Člověk dnes může i o práci přijít kdykoliv, protože mnohé firmy dnes mají napilno ze zaměstnanců „vyždímat co se dá“ a potom je hodit přes palubu, ale také se hledá stále mladší krev a čím je člověk starší a ve firmě déle, tím tyto skutečnosti hůře vnímá. Ten den ale vždycky jednou přijde, ať už odchodem do důchodu, nebo se prostě staneme nadbyteční. Ani tady nelze nic uspěchat, nejdříve se musíme se svým vnitřním konfliktem poprat a ujasnit si všechny cíle a priority. V úvahu musíme brát vzdělání, zkušenosti a praxi, kterou máme. Každý by se měl „umět prodat“, ne se na trhu práce cítit jako neprodejné zboží a vzít každou práci jen proto, aby se cítil užitečný. K této situaci je ale třeba dodat, že by měl každý mít v sobě i trochu finanční gramotnosti, čili nebrat si úvěry, které nebude lehké platit a mít finanční rezervu pro případ, že bude nutné práci déle hledat.

Nikdo není z ocele, vnitřní napětí a z toho plynoucí vnitřní konflikt pozná za život každý z nás. Je třeba si uvědomit, že to není boj s „větrnými mlýny“, ale s vlastní a tolik nespoutanou duší. Bez vnitřních konfliktů by nebyly ani vítězství, která jsou sladkou tečkou za posunem vlastní, tolik nevyzpytatelné osobnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz