Hlavní obsah
Zdraví

Zabiják má jméno cukr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcela Zlatohlávková

V některých vyspělých zemích je prokázaná spotřeba až 70 kg cukru na osobu

Bez cukru si mnoho lidí nedovede život představit, a naopak jsou lidé, kteří cukr zcela vylučují ze svého jídelníčku. Pravda o konzumaci cukru je někde uprostřed, protože nebezpečí netkví v jeho konzumaci, ale nadměrném příjmu.

Článek

Naše chuťová centra touží po sladkém tolik, že může dojít až k cukrové závislosti. Spotřeba cukru neustále roste, v některých vyspělých zemích je prokázaná spotřeba až 70 kg cukru na osobu. I když lidské tělo cukr potřebuje, měli bychom s ním zacházet opravdu jako kdysi, kdy byl cukr ještě považován za lék či vzácné koření a odvažoval se na miskách vah v apatykách.

Jakmile sníme cukr, stoupne nám v krvi hladina glukózy. Tento stav vyvolá reakci slinivky břišní, která vyloučí inzulín potřebný k regulaci množství cukru v krvi. Nachází-li se v krvi větší množství cukru, vyloučí slinivka větší množství inzulínu. Ačkoli si to neuvědomujeme, v našem těle dochází k velkému kolísání hladin cukru v krvi a také hormonálním výkyvům – produkce inzulinu. Následkem toho se v organizmu uvolňují látky, které v těle podporují záněty a ukládání tuků v těle, pod kůží, mezi orgány a uvnitř cév. Důsledkem je obezita, onemocnění srdce či oběhové soustavy.

Každá potravina obsahující glycidy má hodnotu označující glykemický index. Tato hodnota určuje, jak rychle se cukry dostanou do krve jako glukóza a ovlivní tím její celkovou výši. Příjmem nevhodných potravin dochází k výkyvům hladiny glukózy v krvi a případným negativním vlivům na organismus. Nejhorší jsou pochopitelně zdroje jako nejrůznější zákusky, moučníky a slazené limonády, které obsahují rychle vstřebatelné jednoduché cukry.

Pokud je ve vás zakořeněný předsudek, že pokud jíte v hojném množství ovoce a zeleninu, nemůžete udělat žádnou dietní chybu, jste na velkém omylu. Například kukuřice, obzvláště ta konzervovaná, obsahuje velké množství škrobů a cukrů. Podobně jsou na tom i produkty z kukuřičné mouky, včetně té špaldové. Ani přílišná konzumace brambor tělu neprospívá, a pokud je navíc smažíte či pečete, zbavíte je navíc i veškerých zdravých látek. Velké množství cukru obsahují téměř všechny zeleninové konzervy.

Většina lidí (a hlavně žen) má neblahý zvyk. Cítí-li se frustrovaně, jsou-li v psychickém vypětí, sáhnou po sladkém (nejčastěji je to tabulka čokolády). To samozřejmě registrují i děti, které budou jednou pokračovat v napodobování. Jenže bychom si všichni měli uvědomit, že život může být sladký i bez cukrového opojení. Stačí nám k tomu pěkné zážitky, více se smát. Zvláště pak děti bychom měli učit přirozeným chutím. Přirozená chuť čaje je přece bez cukru, a pokud už zhýčkaný jazyk touží po sladkém, nahraďte cukr medem. V mnoha případech je pak výsledná chuť ještě lahodnější než po vrchovaté lžíci cukru, který nás tiše a pomalu zabíjí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz