Hlavní obsah
Cestování

Drahé jídlo v Chorvatsku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Drahé jídlo v Chorvatsku a ještě dražší v Česku.

Článek

Naše dovolená v Chorvatsku se uskutečnila po dvou letech, kdy nám to nejdříve nedovolil covid a poté zase má operace bederní páteře. Je jasné, že jsme se na ni hodně těšili. Když jsme vybrali destinaci (Podaca), okamžitě nám všichni začali říkat „zaručené“ informace o zdražení a vysokých cenách v Chorvatsku. Říkám ženě, že nikdo z nich tam nebyl, ale ví, že je tam draho. To je ta naše povaha česká, kdy se někdy někde něco napíše a už je to zaručeně pravda a musí to tak být, protože to píšou na internetu. Pojedeme a uvidíme.

Naše půjčená Škoda Scala si to pěkně šinula přes Maďarsko do Chorvatska. Mimochodem cesta přes Maďary je sice něco málo delší, ale v podstatě od Budapešti (nejezdím přes Szombately) skoro bez aut. V šest hodin ráno jsme dojeli do Brodariky, naši obvyklé zastávky na cestě za mořem. Vykoupali se a počkali na otevření prvních stánků a kontrolu cen. Byli jsme překvapeni, lidé měli pravdu. Všechno je tu drahé, chleba (naše veka) 2 eura, kobliha (i když větší než u nás) 2,5 eura, zmrzlina 2 eura, pivo (Karlovačko) 3,5 eura, pizza 10 euro. No pěkně to začíná. Uvidíme jaké ceny budou u nás (Podaca).

Po odpočinku a kontrole cen se vydáváme do cíle naši dovolené. Ihned po ubytovaní se vydáváme na pláž zkontrolovat ceny v restauracích. Nejlevnější pizza 10 euro, místní čevapčiči 10 euro, stejk z vepřového 11 euro. K tomu sice hranolky v ceně, ale dát za čevapčiči nebo pizzu v přepočtu 250 Kč jsem si myslel, že je docela dost. No jak jsem „ověřeným“ zprávám o cenách nevěřil, musel jsem konstatovat, že opravdu tady zdražilo. Na druhou stranu musím ale říct, že když zajedete do obchodu (Plodine, Studenac) ceny jsou přívětivější. Takže jsme ale na dovolené a nehleďme na ceny a užívejme si. Dovolená byla skvělá a po deseti dnech jsme se šťastni vrátili domů.

Zbýval nám ještě týden a žena vymyslela, že pojedeme do Krkonoš. Tak jsme našli ubytovaní a vyrazili. Nebudu psát jak krásné jsou Krkonoše, ale zaměřím se na ceny v restauracích. První zastávka v restauraci v Janských Lázních. Grilovaná krkovice 239,- Kč +49,- hranolky, Smažený květák s vařeným bramborem 219,– Kč. Další den zastávka v restauraci Horní Maršov. Jelení guláš 299,- Kč, vepřová panenka 259,- Kč + 59,- hranolky, jeden (i když velký) borůvkový knedlík 199,- Kč, pivo 85,- Kč.

Takže nakonec naše dovolená v Chorvatsku, co se týká jídla, nebyla zase tak drahá, jak jsem si myslel. Stačí zajet do Krkonoš. A to jsem „slyšel“, že v Praze je ještě dráž :)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám