Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vesna Vulovičová - letuška, která se zapsala do Guinessovy knihy rekordů, aniž by o to stála

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Hoffmann Boredhumans.com

Ilustrační foto

Vesna Vulovičová, byla Jugoslávskou letuškou, která se zapsala do historie a Guinessovy knihy rekordů způsobem, který jí asi nikdo nemůže závidět. Je dost pravděpodobné, že o své prvenství nejspíš nikdy nepřijde.

Článek

Psal se rok 1972, když nic netušící teprve dvaadvacetiletá Vesna nastupovala do letadla jako letuška k běžnému letu. Let JAT 367 Jugoslávské letecké společnosti ze švédského Stockholmu přes Kodaň, Záhřeb až do Bělehradu ovšem svůj let nedokončil. Vesna v ten den letět neměla, ale vzala službu za kolegyni, a to se jí stalo málem „osudným.“ Letadlo se bohužel stalo terčem útoku chorvatské teroristické organizace, která se k činu přihlásila.

Letadlo McDonnell Douglas DC-9, v jehož zavazadlovém prostoru explodovala nálož, se rozlomilo na dva kusy ve víc jak desetikilometrové výšce. Celá tragédie se odehrála nad Srbskou kamenicí v tehdejším Československu. Po pádu, byla Vesna nalezena v zadní části letadla, která dopadla do lesů na Děčínsku. Výčet zranění byl téměř nekonečný, a tak měla kromě nohou, zlomené i tři obratle a díky tomu ochrnula od pasu dolů. Navíc trpěla od nehody měsíc trvající ztrátou paměti, takže si od nástupu do letadla v Kodani nic nepamatovala, a nemohla se k událostem nijak vyjadřovat. Prodělala několik náročných operací, které jí postavily zpět na nohy a československé zdravotnictví tak sklidilo velký úspěch.

Vesna se tak dostala na stránky Guinessovy knihy rekordů a nesmazatelně zapsala do historie. Její ocenění za rekord ve volném pádu bez padáku, jí dokonce předal sám Paul McCartney.

Vznikl samozřejmě prostor pro konspirační teorie, z nichž jedna hovořila o tom, že bylo letadlo sestřeleno, což se samozřejmě nepotvrdilo. Většina spekulací se tedy může týkat hlavně přežití pádu z takové výšky. Je tedy vůbec možné, aby člověk něco takového přežil? Jsou okolnosti, které neznáme? Třeba, že letadlo bylo při výbuchu v daleko menší výšce? S největší pravděpodobností údaje souhlasí. Dle vyšetřovací zprávy a kompletních dat, které jsou veřejně dostupné na internetu se zdá být vše pravdivé. Nakonec do Guinessovy knihy rekordů se nedostane nic, co by mohlo být lehce zpochybnitelné a nevěrohodné.

Zdroje:

https://web.archive.org/web/20140812204110/http://www.nacr.cz/C-fondy/znasichfondu_II.aspx(wikipedia.org)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz