Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Přijímačky trochu matoucím pohledem novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na lokalitě i prestiži záleží. Přijímačky na školy nejsou spravedlivé, vadí expertům - toto je nadpis článku na TN.CZ ze 3. 5. 2023.  Článek bohužel poskytuje zavádějící informace a tvrzení.

Článek

Autorka srovnává dvě osmiletá gymnázia – pražské Gymnázium Nad Štolou a Gymnázium v Lipníku nad Bečvou

Uděláme si krátké srovnání:

Gymnázium Nad Štolou: uchazeči 434, přijato 81, součet ČJ a MAT posledního 71 bodů

Gymnázium v Lipníku nad Bečvou: uchazeči 83, přijato 29, součet ČJ a MAT prvního 76 bodů

Z uvedených dat vyplývá, že na pražskou školu se hlásí 5,35 krát více žáků než bylo přijato, zato v Lipníku je to jen 2,86 krát více. Díky většímu počtu uchazečů v Praze bude i více žáků s lepšími výsledky.

Autorka v prvním odstavci píše: „Zatímco žák na prvním místě na gymnáziu v Lipníku nad Bečvou získal z matematiky a češtiny celkem 76 bodů, jeho vrstevník se stejným výsledkem na pražském Gymnáziu Nad Štolou nebyl vůbec přijat.“ Což není v pravda, v Praze by tento výsledek stačil na 52. místo z 81.

„Podle odborníků pak může být problém vysvětlit pražským dětem, proč jejich kamarádi v jiném kraji nemuseli tolik dřít, a přesto uspěli a můžou studovat školu, kterou si vybrali.“ Toto tvrzení ve světle dat také nedává smysl. Pokud se hlásím na školu s vysokým převisem zájemců, tak je mi jasné, že musím hodně makat, abych se tam dostal. Nikdo mě ale nenutí, abych se tam hlásil, je to moje volba a pokud dobře neodhadnu svoje schopnosti, tak je to moje chyba.

A klasický závěr: „Vyšší šance na přijetí mají podle odborníků i děti z bohatších rodin, rodiče mají totiž možnost dětem zaplatit přípravné kurzy, doučování a drahé cvičebnice.“ Ocenil bych odkaz na solidně provedený výzkum k tomuto tvrzení a vyčíslení, kolik které typy rodin(a jejich počty) investují peněž do přijímacího řízení.

Autorka se bohužel veze na populární vlně Přijímačky jsou zlo, chudáci děti se musí učit, bohatí jsou zlo. Příště by bylo lepší tolik nespěchat a více pracovat s podklady.

Zdroje:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/502901-na-lokalite-i-prestizi-zalezi-prijimacky-na-stredni-nejsou-spravedlive-vadi-expertum?campaignsrc=tn_clipboard

https://www.gymstola.cz/images/docs/prijimacky/2023/vysledky-rr6sur6i3e0ja/8L-PREHLED.PDF

https://www.glnb.cz/wp-content/uploads/2023/05/PR2023_1_kolo_vysledky_pro_zverejneni_BEZ_jmena.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz