Hlavní obsah
Finance

Nerozhodujte se zběsile, s vidinou rychlého zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Kuneš - DALL·E

Vývoj dvoutýdenní repo sazby ČNB

Také vám banka v minulých dnech oznámila: Snižujeme úroky na spořícím účtu!? A zapomněla zdůraznit, že razantně? Co s tím teď?

Článek

Co s tím teď?

Růst a pokles úroků v závislosti na základní sazbě ČNB je v DNA spořicího účtu. Donedávna byly sazby kvůli vysoké inflaci vysoké, nyní se pomalu vrací k dlouhodobému normálu. Nechávat vlastní peníze na běžném spořicím účtu dál nemusí dávat ekonomický smysl (vyjma krátkodobé pohotovostní rezervy).

Trochu mě mrzí, kolik lidí se nechalo zlákat vysokými úroky v posledních dvou letech a ukončili kvůli tomu třeba i své investice do akcií, dluhopisů atd. Kolik já jen měl telefonátů: „Investice mi teď vydělává míň, než by mohly vydělat peníze na spořicím účtu. Zrušte investice a peníze mi pošlete, dám je do spořky.

Ano, byla to svým způsobem pravda. Problém byl ovšem ve slovíčku „teď“.👆

Dlouhodobě lidem skutečné investice vydělávají výrazně víc než běžné spořicí účty. Což se teď znovu potvrzuje. Rok až dva 5 %, léta předtím a potom 0-3 %. Versus stabilních 3-6 % při konzervativnějším způsobu investic.

Každý z nás je v jiné situaci. Máme jiné finanční cíle, jiné výplaty, různé počty dětí atd. Někdy může dávat dlouhodobé spoření na spořicím nebo termínovaném účtu smysl, když se podaří vyjednat dobré podmínky. Pro jiného jsou samozřejmou volbou dluhopisy. Někdo potřebuje víc riskovat a zaměří se na akcie. Někdo dá peníze do nemovitostí.

Zásada pro všechny zmíněné varianty ale musí být společná (byť jde občas proti přirozeným lidským pocitům): Nikdy se nerozhodujte zběsile, náhodně, s vidinou rychlého (protože krátkodobého) zisku. Naopak! Své finance řešte s klidem a nadhledem. Držte se dlouhodobých cílů. Spoléhejte na fakta (třeba viz graf vývoje dvoutýdenní repo sazby ČNB od roku 2004).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám