Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak zničili politici naše uvažování aneb LGBTQ+ bič na střední Evropu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Je neuvěřitelné, jak politická agitace dokáže z lidského problému udělat boj o přežití národa nebo západní společnosti a demokracie…

Článek

Zdálo by se, že proti sobě v naší zemi stojí dva nesmiřitelné tábory. Jeden by chtěl manželství pro všechny, druhý by ho chtěl už napořád smést ze stolu. Často se tento problém může zdát jako mezigenerační, ale nelze říct, že je to pravda. V mnou známých případech měla starší generace až bezbřehé pochopení. Nic není černobílé.

Lze postavit dva argumenty:

První je proti manželství pro všechny (dále jen MPV) a je postaven na argumentaci varující před neblahým dopadem na další generaci, která bude stejnopohlavním párem vychovávána. Další domněnky zní většinou takto: „Hrozí tím rozvracení našich hodnot, z náboženského hlediska je to nepřijatelné a takové páry nemají přírodní šanci na reprodukci, proto nedávají smysl.“

Druhý argument, teď zase pro MPV, je postaven na obavě z radikalizace a obviňování. Pokud nesouhlasíte s manželstvím pro všechny, budete vylíčeni tak, jak vás chce protistrana vidět. Budete zastánci bílého patriarchátu, který přivedl svět do dvou zničujících válek 20. století, budete označeni jako nacionalisté, šovinisté a xenofobové.

Zamysleme se prosím

Skutečně někdo věří tomu, že dovolení svatby dvou žen či dvou mužů dokáže ohrozit zemi a kulturu? Může Polsko padnout? Jejich mladí propadnou drogám a přestanou se rodit děti, když se třeba i deset procent lidí rozhodne vzít si osobu stejného pohlaví?

A co obráceně? Pokud neodhlasujeme MPV, znamená to, že jsme reinkarnací Hitlera a Putinův pes?

Vzkaz táboru PROTI

Politici z tohoto tématu udělali problém. Přerůstá to v paskvil, který připomíná svatou válku. Zkuste na to zapomenout a představit si jednoho člověka. Této bytosti by se dal zlepšit život a nebylo by to tak těžké. Pokud to reálně neohrozí váš způsob života, proč nepomoct?

Vzkaz táboru PRO

Vážně jsou lidé, kteří nesouhlasí, takoví, jaké je vidíte? Nebo je vidíte takto, protože nesouhlasí. Zkuste se zamyslet, proč nesouhlasí a mluvit.

Anketa

Chcete, aby stejnopohlavní páry mohly uzavřít takový svazek, který jim dá stejná práva jako manželství?
Ano
39,3 %
Ne
53,6 %
Nevím
3,6 %
Nechci odpovědět
3,5 %
Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz