Hlavní obsah
Seberozvoj

Klíč k oblíbenosti - pět pravidel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Proč nejsem oblíbený? Chtěl bych, aby mě ostatní měli rádi, brali mě s sebou a zajímali se, co si myslím… Jak na to?

Článek

1. Nemluvte a poslouchejte

Pokud chcete, aby si ostatní vyslechli váš názor, proč to neuděláte jako první?

2Když posloucháte, nesuďte

Nemyslím doslovně odsudek, ale rady. Když se vám svěří dobrý přítel se svým problémem, to nejhorší, co můžete udělat, je říct, jak byste to vyřešili. Raději ho podpořte a buďte oporou, ne zachráncem.

3. Buďte spolehliví, ochotní, ale ne hloupí

Pokud vás někdo požádá o pomoc, nenechte ho v úzkých. Dávejte si ale pozor, aby vaše pomoc nevypadala lacině. Žádné: To nic není, to je jasné nebo pro tebe vždycky… Jak vždycky? Skutečně přijdete pokaždé, když si někdo vzpomene? Lepší slova jsou: Pomůžu ti, platí to totiž teď a tady.

4. Když poukazujete na chyby ostatních, jmenování musí být u toho

Pokud vidíte něčí selhání a můžete zabránit tomu, aby se opakovalo, řekněte to, ale mluvte přímo. Pokud neřeknete, co Petr dělá špatně, Petrovi, ale místo toho jdete za Janem, není to rada, pomoc a kritika, je to pomluva.

5. Držet slovo

Slovo by skutečně mělo být zákon. Pokud vyslovíte slib a nedodržíte ho, novou šanci nedostanete. Kdo by byl dobrovolně v blízkosti člověka, na kterého se nemůže spolehnout?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz