Hlavní obsah
Věda

Neandrtálci aneb Proč se bojíme tmy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Nedávno vydaná kniha z pera australského spisovatele vykresluje konkurenční druh našich předků trochu jinak než jsme zvyklí ze školních lavic…

Článek

Zavalité tělo, robustní nadočnicové oblouky a široké nosy. Žili v Evropě před homo sapiens. Po příchodu našich předků se naše kultury začaly mísit, smísil se i náš genetický fond. Proč tu nejsou dnes? Nedokázali se přizpůsobit, vyhubila je nemoc, vyhubili je naši předci, protože člověk je jediné kruté zvíře a neandrtálci se jim nedokázali efektivně bránit.

Podobné informace si můžete najít v učebnicích dějepisu, v časopisech i na Wikipedii. Co když to ale bylo jinak. Podle v úvodu zmíněné knihy nebyli neandrtálci hloupoučtí golemové, ale strach vzbuzující šelmy.

Podle kosterních nálezů už dnes můžeme téměř bezpečně říct, že stejně jako naši předci se neandrtálci čas od času dopouštěli kanibalismu. Byly nalezeny kosti nesoucí známky řeznické práce, z některých byly dokonce vytvořeny nástroje. Proč by se tedy neandrtálci nemohli uchýlit i ke konzumaci fyzicky slabšího homo sapiens?

Proběhl také výzkum, který srovnával lebky neandrtálců a homo sapiens. Struktura neandrtálského mozku svědčí o tom, že dokázal zpracovat mnohem více informací přijatých okem. Viděli lépe v tmavém prostředí Evropy, dokonce viděli dobře i v noci, mnohem lépe než lidé. (Což je interpretace faktů o struktuře mozkovny.)

Naši předci v noci neviděli o nic víc než my. Právě proto se na tuto dobu uchylovali do skrýší, jejichž vchod strážil rozdělaný oheň. Oheň děsí všechny šelmy. Lvy, vlky i medvědy. Proč se tedy lidé bojí tmy? Přes oheň se na ně šelma nedostane. Co se v hluboké noci skrývá a čeká, lidem nedá spát? Kdo z ohně nemá strach? - Ten, kdo ho sám zkrotil. A my bezpečně víme, že neandrtálci dokázali zrovna toto.

Z porovnání koster se dá vyčíst, že neandrtálci měli větší místa pro úpon svalů, mohly se tedy stahovat s nižším rizikem utržení a větší silou.

Proč by ale zabíjeli homo sapiens, když mohli lovit vysokou zvěř? Možná jste slyšeli o ugandském šimpanzovi, kterého pojmenovali Saddam. Ten se stal cílem lovců potom, co napadl, zabil a pozřel několik dětí. Poslední obětí bylo miminko, které oknem vzal a unesl do džungle. Vědci tehdy přemýšleli, proč se k tomuto chování uchýlil. Jestli byl starý, nemocný nebo měl vrozenou vadu? Pitva prokázala, že Saddam byl naprosto zdravý a silný mladý jedinec. Dělal to, protože to bylo snadné. Stejná motivace mohla být u neandrtálců. Pokud byl dospělý muž třeba jen o třicet procent silnější než jeho bratranec z homo sapiens, jeho zabití ve tmě, kdy nic neviděl, by bylo celkem snadné.

Bojíme se tedy tmy, protože v ní číhali neandrtálci? Těžko říct. Jedna věc je ale jistá, něco v této době katapultovalo vývoj homo sapiens. Něco nás donutilo vylepšit naše dovednosti k lovu a zabíjení. Jakmile se to stalo, všichni ostatní z rodu homo zmizeli, lidé se začali šířit a budovat civilizace.

Zdroje:

www.bbc.com/news/science-environment-21759233

https://www.smh.com.au/world/belgian-neanderthals-ate-each-other-and-made-tools-from-human-bones-20160707-gq0fs1.html

https://www.ox.ac.uk/news/2013-03-13-neanderthal-brain-focussed-vision-and-movement

https://www.nytimes.com/2013/10/27/magazine/hunting-a-chimp-on-a-killing-spree.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz