Hlavní obsah
Názory a úvahy

Štěstí se přeceňuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Každý člověk zná ty zažité otázky. Jak se máš? Daří se ti? Jak se vede? Když si jsou účastníci rozhovoru blízcí, dodají na závěr ještě: Jsi šťastný? Jako by na tom záleželo, štěstí se přeceňuje…

Článek

Je neuvěřitelné, jak často člověk slyší, že právě štěstí má mít určující roli v životě každého jednotlivce. Nejsi šťastný ve vztahu? Měl bys z něj odejít. Nejsi šťastný v práci, možná ji zkus změnit. Kde vlastně lidé přišli na to, že by měli být šťastní? Lidé o tom mluví, jako by se mělo jednat o klíč k rajské zahradě.

Ale co když se na štěstí díváme ze špatného úhlu? Třeba příklad: Novomanželé se sestěhují a začínají společný život. Po krátkém svatebním útěku z reality se oba vrací do práce. Domů přicházejí vyčerpaní, někdy zneuznaní, ba i pokoření. Jejich byt se zdá menší. Polička není přišroubovaná, prádlo se kupí před pračkou a ani jeden z nich nestihl nakoupit. Nejsou šťastní. Nezažívají to štěstí, které pro ně bylo týden zpět samozřejmostí. Přijdou první myšlenky: Není to takové, jak jsem si to představoval. Proč s ním nejsem šťastná? Proč mi něco chybí?

Zajímavá je tu už samotná myšlenka, že by vás nějaký člověk udělal šťastnými. Nikdo se nenarodil s posláním dělat jiného člověka šťastným. Muž se ženou přece nejsou spolu, aby se navzájem dělali šťastnými. Pokud už jejich svazek se štěstím spojíme, tak manželství není loď, se kterou plujete za štěstím, ale je to přístav, kde oba večer zakotvíte. Pakliže jste na své cestě objevili štěstí a vracíte se do přístavu plní tohoto pocitu, můžete se o to štěstí podělit se svým životním partnerem. Štěstí nejde dát, o štěstí se jde jenom podělit. Já tedy neudělám ji šťastnou, ale ona může pocítit mé štěstí, pokud mu otevře své srdce.

Nejste-li ve vztahu šťastní, i když je k vám partner dobrý, není problém ani v něm, ani ve vás. Problém je v tom, že jste na své cestě zatím nezakotvili u ostrova, kde byste na svou palubu štěstí naložili. Pokuste se o něco odvážného. Přihlaste se v práci k těžkému úkolu, u kterého nevíte, jestli není nad vaše schopnosti. Podělte se o svůj nápad, pomozte někomu jinému… Štěstí člověk málokdy najde zavřený ve vlastní hlavě.

Tímto příběhem jsem se dostal k podstatě mého sdělení. Je v pořádku, pokud nejsem šťastný. Štěstí je přece vždy jen chvilková záležitost provádějící nějakou událost v našem životě. Člověk se má zaměřit na něco většího. Mít směr, cíl. Při pouti za tímto cílem můžeme i nemusíme pocítit štěstí, ale pokud uděláme ze štěstí samotný cíl, stane se cesta k němu nesnesitelnou. Když přece mířím k cíli, nemohu ho po cestě několikrát dosáhnout.

Díky všem, co jsou na stejné vlně, M. M.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz