Hlavní obsah

Proč se uprchlíci z UA vůbec nemusí bát jezdit s neplatným řidičákem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ptám se, jako obyčejná ženská, jestli tady není něco špatně?

Článek

Dozvěděla jsem se z tohoto článku Uprchlíci v Česku mohou jezdit s prošlým řidičákem - Novinky, že ukrajinští uprchlíci u nás smí jezdit i s propadlým řidičským průkazem.

Chápu, že se ukrajinské muže jejich rodná země snaží dostat domů, protože má nedostatek vojáků. A ti, kteří jsou v naší a dalších zemích, bojovat nechtějí. Jako máma třech synů to docela chápu. Kdo by chtěl válčit, nechat se mrzačit a umírat pro ideály někoho jiného. Pro ty samé ideály, které nám naše vláda předkládá, a za které se tak moc bere.

Tak se ptám, jako obyčejná ženská, jestli tady není něco špatně? Na jednu stranu zachraňujeme Ukrajinu, posíláme tam zbraně, peníze, ručíme za jejich půjčky. Slyšíme od našich státních představitelů, jak je to důležité a podobně. Původně nám říkali, že sem k nám utíkají jen ženy a děti, ale my jsme viděli něco jiného. No máme tady tedy oficiálně zhruba 103 tisíc mužských uprchlíků ve věku 18 až 65 let. A protože je nikdo nekontroluje, může jich tu být mnohem víc.

Podle ministerstva dopravy a nařízení Evropského parlamentu a Rady z 18. července 2022 „se ukrajinské řidičské průkazy považují i nadále za platné, pokud jejich platnost skončila po 31. prosinci 2021“. Anebo si své řidičáky mohou vyměnit za české, pokud měli obvyklé bydliště na území České republiky 185 dní v kalendářním roce. Takže „ideální“ stav. Nedostaneš to, co chceš, ve své rodné zemi, Češi a EU tě zachrání.

Naše zákony se tedy týkají jen českých občanů? A občanů jiných zemí, kteří zde žijí, ale nejsou z Ukrajiny? Nařízení Evropského parlamentu má vyšší váhu, než naše zákony?

Jak to vlastně jde dohromady s pomocí Ukrajině? Tak buď chci pomáhat státu, který svoje lidi naléhavě potřebuje a snaží se je dostat zpátky nebo chci pomáhat lidem, kteří nechtějí bojovat v té válce, kterou ČR tak moc podporuje. A evidentně to nejde dohromady.

Z mého laického pohledu „pomáháme“ Ukrajině tím, že si necháme její občany? Opravdu? Posíláme nemalé peněžní částky z rozpočtu České republiky (které nám chybí a ne, že ne), aby Ukrajina neprohrála a zároveň nespolupracujeme s ukrajinskými úřady, které by svoje občany chtěly zpátky. A ty samé občany chráníme před jejich vlastní vlastí…

Jestliže nám naši vládní činitelé, včetně prezidenta, říkají, že když padne Ukrajina, jsme další na řadě, proč tedy ukrajinské boje schopné muže schováváme u nás? A jak to, že to Ukrajině nevadí? Protože se tam posílají peníze?

Ten rozpor snad nikdo nevidí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám