Hlavní obsah
Názory a úvahy

Opravdu se musíme mít hůř?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Opravdu toužíme po tom, propadnout se do chudoby ve jménu vyšších cílů? Nebo toužíme ve skutečnosti po tom, aby se tam klidně propadli všichni ostatní a zachránili to „cosi veliké“, bez naší účasti?

Článek

Všichni se máme mít hůř, protože Covid, protože válka na Ukrajině, protože drahé energie, protože inflace. Jenomže tohle všechno jsou lidské počiny, nikoliv přírodní živly. Zvláštní je, že pojišťovny se tím nezabyvají. Přitom tyto lidské úkazy jsou stejně nevyzpytatelné, jako velká voda, nebo vichřice a pro jednotlivce stejně neovlivnitelné.

Jeden pořád stejně chodí do práce, pořád stejně pracuje a pořád stejně vytváří „něco málo pro sebe a něco hodně pro stát“. Tady prosím nezapomeňte, že kromě toho, co vám stát sebere hned, ještě zvládne ohlodat ten zbytek ve formě DPH a spotřební daně. Kupodivu, díra ve státním rozpočtu je stále větší. Nikdo za to nezodpovídá. Zkuste si vy ztratit někde něco z toho, co je určeno státu. Nebo to utratit za něco jiného.

Když se ovšem ztratí ze státního, přijde Klausův „první ekonomický zákon utahování opasků“. Utáhne si ho občan ve jménu vyššího cíle. Přece, vy bídáci, nechcete zadlužit svoje děti a vnoučata. Poprvé dejme tomu, jeden na to skočí, aniž by si uvědomil, že on ty chudinky nezadlužil, ba, že pro ně naopak spořil, dopřál jim hezké dětství a kvalitní vzdělání = vychoval další daňové poplatníky.

Proč na to skáčeme podruhé, potřetí…kolikrát ještě? Vždyť je to pokaždé stejná salámová metoda. Nejdřív ukrojíme kousek salámku důchodcům. Beztak jim přejídání nesvědčí. Někdo tomu ba i zatleská. Aha, on je kolem toho nějaký nespokojený řev. Tak kousíček toho salámku vrátíme někam jinam. Třeba dětičkám, to bude vypadat dobře. A ejhle, už tu máme vyšší dobro, bylo to přece pro maminky na mateřské.

Málokdo se už zamýšlí nad tím, proč je nutné jedny obrat a trošku z toho milostivě odsypat někomu jinému. Protože je to nůž, vražený do společnosti. Jsme jenom lidé a taková lidská závist je skvělá politická zbraň. Vyvolá se závist vůči jedné skupině lidí a všichni se nám krásně a ukázněně soustředí na ní. Poté ji pěkně oloupíme. Až se nám situace uklidní, tiše a nenápadně někde zvedneme daně. Daň z nemovitosti bude super, to budou ti bez nemovitostí všem těm vlastníkům přát a hladce nám to projde. A taky ano, vychází to podle plánu.

Neměli bychom daleko spíš, než obírání občanů po skupinách, žádat ucpání té záhadné černé díry ve státním rozpočtu? Vždyť nás v posledních několika letech slušně oškubali energetici, prodejci potravin a další. Kde jsou daně? Kde jsou tyhle naše peníze?

Takhle bychom se měli ptát. Kde jsou naše peníze, když musí stát obírat ty nejslabší? Na to by měli politici odpovídat před volbami. Ne dělat ze svých občanů blbce a lovit jim z kapes poslední drobné na autobus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz