Článek
Řada oblíbených jídel, o kterých si myslíme, že má původ v určitých zemích, vznikla úplně někde jinde. Tak třeba zmrzlina se nezačala vyrábět v Itálii, ale v Asii. Do Itálie ji přivezl benátský kupec a cestovatel Marco Polo (1253 - 1324), který na svých asijských cestách poznal a ochutnal ledové mléčné nápoje. A abychom Italům nekřivdili, ti jako první v Evropě ji začali vyrábět. Dnes je Itálie zmrzlinovým rájem.
A jak to je s těstovinami? Italové je konzumují ve velkém a v mnoha různých tvarech. Odtud se jejich obliba a recepty šíří po celé Evropě. Avšak těstoviny znali už ve staré Číně. Dnes se můžeme podivovat místním kuchařům, kteří na ulici dělají s nudlovým těstem úplná kouzla.
Také občas děláte nebo znáte ze školních jídelen pštrosí vejce? Je to natvrdo vařené vejce obalené mletým masem a následně upečené. Také se mu říká skotské vejce. Ve Velké Británii je velmi oblíbené. Vzniklo v Indii. Odtud ho do Anglie přivezli britští vojáci sloužící v koloniální armádě.
A co kuře Tikka Masala? Je to kuře v oranžové kořeněné omáčce a podává se s rýží. Jeho historie je přesně opačná. Podle názvu lze soudit o jeho původu v Indii. Vymyslel ho skotský kuchař pakistánského původu v minulém století. Jídlo se stalo známým v celém světě a je nejpopulárnějším pokrmem ve Velké Británii.
„Americké donuty“ jsou častým jídlem kresleného seriálového hrdiny Homera Simpsona. Jsou to placaté koblihy ve tvaru prstenu. Dnes se připravují v mnoha českých pekárnách. Všeobecně se má za to, že pocházejí z Ameriky. Je to však velký omyl. Jejich autory jsou Evropané a do USA je přivezli emigranti.
A něco též z naší země. Co ten „staročeský “ trdelník? Dnes nechybí na žádném jarmarku a stánku s občerstvením. Hlavně cizinci, ale i mnozí domorodci jsou spokojeni, co si to na trhu za předražené ceny koupili. Netuší, že si pochutnávají na moučníku původem z Rumunska, odkud se v době tatarských nájezdů rozšířil do dalších zemí.