Hlavní obsah
Názory a úvahy

Báječné prázdniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak prožít prázdniny, abychom na ně rádi vzpomínali?

Článek

Je červen, děti i učitelé už odstříhávají z metru poslední políčka a těší se, až začnou prázdniny. Někteří už mají od zimy pečlivě naplánovanou dovolenou a nedočkavě vyhlížejí blížící se datum, kdy si sbalí kufry a vyrazí buď do zahraničí, nebo se budou toulat po českých a moravských krajích. Těšíme se na dlouhé teplé dny a noci, s oblohou plnou hvězd, kdy se nechce nikomu jít spát. Na čas strávený s rodinou plný sladkého nicnedělání, na výlety, táboráky.

Dovolená je od slova dovolit si. Někdo si pod tímto slovem představí drahou, luxusní dovolenou. Ale o tomhle dovolená není. Dovolit si můžeme jen tak být, na chvíli zahodit všechny starosti, přestat přemýšlet nad tím, co jsme nestihli, co máme ještě dělat. Nic z toho nám neuteče, všechno na nás počká. A některé věci určitě potřebují čas, abychom v klidu mohli nad nimi podumat a najít řešení. Také knížky v knihovně čekají, až se do nich začtete. Máte své oblíbené, které čtete jen v létě, nebo uvažujete, že si koupíte novou a už se těšíte, až se do ní v létě začtete?

I letní večery jsou neopakovatelné svou atmosférou. Po horkém dni, v němž každý vyhledává stín, aby se ukryl před slunečním žárem, se trochu ochladí a je příjemně. To přímo vyzývá k lenošení nebo setkávání se s přáteli. Vyprávíme si o všem, co nás potkalo, probíráme spolu svoje radosti a starosti, někteří se pochlubí se svými zážitky z dovolené. Večerní procházka bývá velmi hezká. Všechno utichne. Nebe začíná tmavnout a objevují se první hvězdy. Za pár chvil už je tmavá obloha posetá třpytivými světýlky. Díváme se na tu krásu. Najednou si všimneme, že padá hvězda. Rychle si něco přejeme a doufáme, že se naše přání aspoň částečně vyplní.

Léto patří k nejkrásnějším obdobím. Tak si ho užijte podle svých představ.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz