Hlavní obsah
Názory a úvahy

Srpnové výročí okupace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos už je to 55 let. víc jak půl století. Umíme si vážit svobody, nebo ji bereme jako samozřejmost?

Článek

Když k nám tehdy vtrhla vojska Varšavské smlouvy, byl konec nadějím a snům o svobodné společnosti. Ano, byli takoví, kteří se těchto snů nechtěli vzdát a tvrdě na to dopláceli. Většina společnosti se více či méně smířila s danou skutečností a upadla do pomyslné letargie, ve které se snažila nějak přežít. Našli se i tací, kteří dokázali z dané situace pro sebe vytěžit co nejvíc. Svoboda byl pro ně prázdný nic neříkající pojem, který se jim hodil akorát k tomu, aby se s ním mohli ohánět, při báchorkách o tom, jak Sovětům ležela údajně na srdci, ve skutečnosti v žaludku a pořádně je tam tlačila.

Když v roce 89 režim padl, zavládlo všeobecné nadšení. Najednou tu byla vysněná svoboda. Jenže co si s ní počít? Po tolika letech v područí Moskvy jsme zapomněli, jaké to je žít ve svobodné zemi. Spousta lidí si ji vykládala po svém. Měli pocit, že teď si můžou dělat a říkat co chtějí, vždyť je přece svoboda a v té je všechno dovoleno. Jaksi pozapomněli na zodpovědnost za své chování, které je v této situaci běžné.

Z mnoha komunistů se stali oportunisté. Převlekli si kabát, ale uvnitř zůstali stejní jako dřív. Ve jménu svobody a demokracie dále prováděli své pokoutní obchody a pletichy, které byly všechno možné, jen ne poctivé a férové. Svobodu si představovali tak, že si budou moci dál dělat co chtějí a nikdo jim do toho nebude mluvit, a když ano, bude umlčen, nejlépe navždy.

Další skupina teskní po starých časech. Pořád vzpomínají, jak jim tehdy bylo dobře. Že se nemohli podívat dál, než na druhý konec republiky a regály v obchodech zely prázdnotou, na to už zapomněli. Jeden den byl stejný jako druhý, všechno měli nalajnované, starali se jen o své přežití. Někteří politici bezostyšně využívají těchto stesků a snaží se lidem namluvit, s větším či menším úspěchem se jim to daří, že oni jsou ti, kteří jim takový život zaručí. Takoví lidé jsou ochotní vyměnit svobodu za svoje pohodlí.

George Bernard Shaw kdysi prohlásil: „Svoboda znamená zodpovědnost. To je důvod, proč se jí většina lidí bojí.“ Nebojme se zodpovědnosti, protože našeho strachu dokážou velmi rychle využít ti, kteří nás chtějí o svobodu připravit Važme si jí a ochraňujme ji jako vzácný poklad. Vždyť stačí tak málo a můžeme o ni přijít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz