Hlavní obsah
Názory a úvahy

Strach a lež. Mocné zbraně v rukou populistických politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč s nimi mají populisté čím dál větší úspěch a dá se jim účinně bránit?

Článek

„Strach je emoce, vznikající jako reakce na hrozící nebezpečí,“ tolik citát definice strachu z Wikipedie. Každý se někdy bál, o tom žádná. Ale populisté jej začali využívat jako nástroj k získání moci. A funguje spolehlivě. Zaměří se na určitou skupinu lidí, ať už jsou to imigranti, LDBT+ nebo někdo jiný a začnou o nich tvrdit, že jsou pro společnost nebezpeční, že je třeba jim zabránit v přístupu do společnosti. Začnou šířit různé narativy, které jsou všechno možné, jen ne pravdivé.

Což o to, soudný člověk si po přečtení nebo poslechu těchto výmyslů, z nichž některé by klidně mohly aspirovat na cenu největší blbost měsíce či roku, poklepe na čelo a pomyslí si něco nelichotivého na adresu autora. Škoda, že se tato cena neuděluje. Aspirantů na ni by bylo víc než dost. Avšak najdou se i tací, kteří tomu bohužel věří a jsou schopni se s vámi donekonečna přít o pravosti či nepravosti daného narativu.

V tuto chvíli se populista začíná pasovat do role spasitele. Začne všechny, kteří jsou ochotni mu naslouchat, přesvědčovat o své schopnosti daný problém vyřešit. Ba co víc, svému věrnému stádečku ochotně slíbí blahobyt a modré z nebe, jen když ho budou volit. Mnozí z nich dojetím zamáčknou slzu a s neskrývaným nadšením mu slíbí svůj hlas, jsouce potěšeni jeho zájmem, jen mistrně hraným, o svou osobu. Když takovým lidem řeknete, že populistu zajímají jen do voleb a po nich o ně nezavadí ani pohledem, tak vás obviní z podjatosti a nenávisti vůči jejich milovanému politikovi.

Navíc svoje protivníky vylíčí v nejhorším světle, dokola poukazujíc na jejich neschopnost řešit jakýkoliv problém, nezájem o voliče, neochotu naslouchat či dokonce zaprodanost určitému člověku, jenž bere dotyčného jako nástroj k prosazení své moci. Opakuje to tak dlouho, až tomu lidé začnou věřit. A že stokrát opakovaná lež se stává pravdou, o tom není pochyb.

Tím, že přistoupíme na jejich hru a začneme je, byť po právu, obviňovat, uděláme velkou chybu. Okamžitě se pasují do role oběti a začnou poukazovat na to, jak je ostatní osočují a  ubližují jim. Takto své příznivce ještě víc utvrdí v přesvědčení, že oni jsou ti nejlepší, které je dobré volit. Nezbývá nic jiného než přesvědčovat voliče populistů a trpělivě jim vysvětlovat, že jejich kandidát opravdu není vhodná osoba ke zvolení do jakékoliv funkce. Vím, je to namáhavé, ale pokud se podaří některé lidi přesvědčit, tak naše snaha nebyla marná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz