Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volíš, volím, volíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč se někteří politici brání korespondenční volbě.

Článek

Ve Sněmovně se rozhořela debata o korespondenční volbě. Každý má právo ve volbách dát svůj hlas tomu, komu uzná za vhodné. O tom žádná. Tak proč se někteří politici urputně brání této možnosti hlasování? Moc dobře ví, že v ní neuspějí. Ohánějí se demokratickými volbami, ale jejich představa voleb nemá s demokracií společného vůbec nic. Podle nich by měl každý dostat předem připravený hlasovací lístek s kandidátkou jejich strany.

Transparentnost zajišťuje volební komise, dohlížející na vaše svobodné rozhodnutí vhodit právě tento lístek do urny. Účast samozřejmě povinná. No dovolíte si nevolit člověka, který vám slíbí modré z nebe? O tom, že s uzavřením volebních místností se dotyčnému uzavřela i paměť ohledně předvolebních slibů, není třeba pochybovat.

Jejich akční rádius dosahuje jen k hranicím České republiky, proto ta neochota povolit korespondenční volbu. Je jim jasné, že lidé, žijící v zahraničí, jim svůj hlas nedají. Za prohlašováním o snadném zmanipulování se skrývá obava o svoje teplé místečko a výhody s tím související.

Ti, kteří žijí za hranicemi, mají na dění v České republice úplně jiný názor než zdejší opozice. Není jim jedno, co se v jejich domovině děje a chtějí se aktivně zúčastnit voleb. Nejde je podplatit koblížky, ani jim vnutit strach z migrantů. SPD s ANO si toho jsou vědomy, a proto dělají kolem korespondenční volby takový rozruch. Moc platné jim to nebude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz