Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zemanovo odcházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeman končí ve funkci prezidenta a s ním i orientace na Rusko a Čínu.

Článek

Při svém posledním vánočním projevu se Zeman loučil slovy Sbohem a šáteček. Myslím si, že to sbohem bude ve středu, kdy Zeman po deseti letech opouští funkci prezidenta, bude spousta lidí říkat s velkou úlevou. Šáteček asi moc lidí potřebovat nebude. Málokdo uroní slzu nad koncem jeho funkčního období. Smutnit budou snad jen ti, kteří si během Zemanovy éry, mohli dělat, co chtěli a nikdo jejich činnost nekontroloval. Tak teď vyplouvají na povrch různé větší či menší aféry hradního osazenstva a my se nestačíme divit. O tom, že Zemanova družina si dělala, co chtěla, a byla téměř nedotknutelná, není třeba diskutovat. To je známý fakt. Zemanovi se dokonale povedlo dehonestovat úřad prezidenta a v očích našich spojenců z NATO a EU jsme se stali velmi nespolehlivou zemí.

Jeho láska a neskrývaný obdiv k Rusku a Číně se projevovala i v orientaci naší země. Vší silou a všemi možnými prostředky se nás snažil dotlačit do područí Ruska. Brzy našel spojence v Andreji Babišovi, který pomalu, ale jistě dosazoval svoje lidi všude tam, kam potřeboval. Babiš se Zemanem spolu uzavřeli tichou dohodu, v níž si rozdělili moc. V roce 2018 proběhla volba prezidenta. Mnoho lidí tajně doufalo, že se podaří zvolit někoho ze Zemanových oponentů a bude konec s podlézáním Rusku a Číně. Někteří ovšem měli hodně dobrý důvod k tomu, aby byl prezidentem i druhé volební období a vynaložili hodně úsilí, aby ho dostali na Hrad. Bohužel se jim to podařilo. A tak jsme tu měli dalších pět let, ve kterých byla Ústava jen cár papíru, na Hradě si dál dělali, co chtěli a orientace na Rusko a Čínu pokračovala.

Mezitím se Zemanův zdravotní stav zhoršoval, ale nikdo neměl právo vědět, jak na tom ve skutečnosti je. Pravdu znalo jen pár vyvolených. A tak jsme sice měli oficiálně prezidenta, ale ve skutečnosti vládl poradce s kancléřem, kteří si z toho udělali výnosný byznys. Kdo ví, co všechno se ještě dozvíme a ve kterých případech bude snaha vše zamést pod koberec, abychom se náhodou nedozvěděli něco, co mělo zůstat navždy utajeno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz