Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zlu se neustupuje ani na olympiádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští rok bude v Paříži olympiáda a řeší se otázka, zda na ni pozvat či nepozvat ruské a běloruské sportovce. Spousta lidí si myslí, že na olympiádu nepatří, ale najdou se i tací, kteří mají názor opačný.

Článek

Když v 19. století oživoval Pierre de Coubertin myšlenku starořeckých olympijských her, představoval si, že hry se ponesou v duchu fair play, radosti z pohybu a ze sportu. Což o to, radost z pohybu a ze sportu je stále přítomná, ale fair play při pohledu na pozvánku ruských a běloruských sportovců mizí jak pára nad hrncem. Jejich přítomnost na olympiádě by byla výsměchem a plivnutím do tváře všem ukrajinským sportovcům, kteří se kvůli ruské agresi nemají možnost připravovat. Mnozí šli bránit svou vlast proti agresorovi, další museli uprchnout a ti, již zahynuli, si svůj sen o účasti a získání některé z medailí za svůj výkon vzali s sebou do hrobu.

Z olympijských her se stal výnosný byznys, který se řídí svými vlastními pravidly, nemajícími s původními nic společného. Sportovci, pravidelně se umísťující na předních místech ve svých disciplínách, přitahují k sobě sponzory jako magnet. Neřeší se, odkud dotyčný pochází, hlavně že se na jeho slávě může přiživit i naše firma. Stejné je to i s politiky. Vítězům je zaručena pozornost představitelů země, za kterou se olympiády zúčastní.

S prezidenty se rádi fotí i členové MOV. Koho by nepotěšila fotka s Vladimirem Putinem nebo třeba Emmanuelem Macronem? Co na tom, že Vladimír Putin se ke svým oponentům nechová zrovna nejlépe a s lidskými právy si rozhodně hlavu neláme. Je to vlivný politik, který má v určité části světa respekt. Přece si ho nerozhněváme tím, že jeho zemi vyloučíme. Ano, válka na Ukrajině je strašná věc a tamní borci nemají dobré podmínky pro přípravu na velký sportovní svátek, ale to přece není důvod k zamítnutí účasti.

Je, a dost velký. Všichni by měli mít stejné podmínky k přípravě. Jaké je asi můžou mít Ukrajinci, když se musí bránit ruské agresi? Odpověď je velmi jednoduchá, žádné. Proto nemají výpravy z agresorovy země na olympiádě co dělat. V rámci fair play jednání by účast Rusů a Bělorusů měla být automaticky zamítnuta. Tady není o čem diskutovat. Podle představitelů MOV však zřejmě ano. Pan Coubertin by taky určitě nebyl pro jejich účast na olympiádě. Tak doufám, že se představitelé MOV rozhodnou správně a olympiáda v Paříži nebude mít pachuť neférového jednání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz