Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alain Delon: herec a producent, ale i sběratel a boháč s bytem za miliardu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Georges Biard / Creative Commons Licence 3.0 Unported

Na festivalu v Cannes v roce 2013. Jeho oblíbená událost, i když v roce 1977 zde musel spolknout hořkou pilulku, když marně doufal v cenu za herecký výkon v soutěžním dramatu „Pan Klein“

V neděli zemřel Alain Delon. Kvůli svéhlavosti ho vyhodili z armády, tuto vlastnost však zúročil v rolích osamělých policistů i zločinců. Připomeňme si, jak uměl vydělávat a také utrácet.

Článek

Po dlouhém zápase s chřadnoucím tělem odešel ve věku 88 let legendární herec Alain Delon. Ještě před pěti lety účinkoval ve svém posledním filmu, komedii Toute Ressemblance…, i když tato satira kritiky nenadchla a ve Francii obsadila neblahé 3. místo v TOP 10 největších propadáků roku 2019. Celým jménem Alain Fabien Maurice Marcel Delon zemřel na svém venkovském sídle v Douchy, k němuž se níže ještě dostaneme. Předtím si však v duchu titulku tohoto článku připomeňme čeho dosáhl jako „herec a producent, ale i sběratel a boháč“.

Už v roce 1963 před začátkem natáčení thrilleru Melodie podzemí překvapil, když si nevzal fixní honorář, ale část distribučních práv. „Vydělal díky tomu desetkrát víc než já,“ divil se tomu kolega Jean Gabin. Ne dost tomu: v roce 1968 si zřídil agenturu Adel Productions, ve které vyrobil tři desítky snímků, značná část z jejich tržeb šla do jeho kapsy. Celkově hrál ve 107 filmech, podílel se na 10 scénářích a čtyři i sám režíroval.

Milovník Bugattiho, ne toho od aut

Do čeho Delon uložil takto nabyté prostředky? Na prvním místě stojí byt o rozloze 780 m² na prestižní pařížské adrese s výhledem na Eiffelovu věž. Jedná se o tzv. triplex, který se táhne od sedmého až do devátého patra domu ve stylu art deco. Definice říká, že takové obydlí se skládá ze tří samostatných bytových jednotek spojených do jednoho celku, přičemž jednotlivé části sdílejí jednu nebo dvě společné stěny. Každý byt má vlastní kuchyň, koupelnu, obývací pokoj a samostatné vstupní dveře. V roce 2012 Delon triplex nabízel přes aukční síň Sotheby’s za nemalých 42 milionů eur (v přepočtu miliarda a 133 milionů korun).

Výše zmíněnou zmíněnou usedlost v Douchy o rozloze 120 hektarů zařizoval se svou tehdejší partnerkou Mireille Darcovou (herečka zemřela před sedmi lety). „Je to dům milovníka umění usazeného mezi obrazy a předměty, na které je velmi hrdý,“ prohlásil v 80. letech Delon.

Foto: Wmpearl / Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Pavián pláštíkový, Bugattiho bronzová plastika z roku 1910

Těžiště jeho sbírek tvořila kolekce odlitků Rembrandta Bugattiho (1884-1916), italského sochaře zvířat. Před několika lety ji herec zpeněžil u aukční síně Bonhams za osm milionů eur. Už v roce 2007 našel nové majitele soubor čtyřiceti obrazů z 50. let minulého století, který mu vynesl necelých devět milionů eur. O abstraktní malířství tzv. druhé Pařížské školy a hnutí CoBrA se zajímal od 80. let, kdy si je dle svých slov začal „věšet na zeď a učil se s ním žít“. Do prodeje šla i jeho kolekce archivních vín nebo náramkových hodinek (sto kusů za 600 000 eur, nakupovali hlavně zájemci z Číny, kde je velmi populární).

Kupec k nezastavení

„Mají sice více peněz než já, ale za určitým limitem se zastaví. Já ale žádný nemám,“ odůvodnil Delon svůj poněkud bláznivý nákup kresby Brouk roháč v aukci síně Sotheby's. Protože zatímco obchodníci draží s chladným rozumem, on buduje svou sbírku umění na základě vášně. Každopádně za akvarel na papíře 11×14,5 cm od renesančního malíře Albrechta Dürera v roce 1969 zaplatil čtyřnásobek odhadní ceny, tehdy rekordních 58 000 liber. „Dalších šest měsíců musím vyjít s pěti tisíci franky, co mi zbyly,“ řekl příteli během návratu do Francie.

Foto: repro foto / getty.edu/art/collection/free download

Dürerova kresba brouka vyšla americké muzeum dost draho

To se mu však bohatě vyplatilo. Šlo totiž o poslední Dürerovu kresbu veřejně dostupnou v aukci a časem došlo na přísloví, že „hlad je nejlepší kuchař“. Finančně nelimitované J. Paul Getty Museum v Los Angeles, jehož zakladatel zbohatl na obchodu s ropou, mu učinilo nabídku, která se nedala odmítnout. Za práci na papíře, namalovanou roku 1505 a menší než formát A5, měl Delon inkasovat 10 milionů eur. Nebývalé pozornosti se vždy těšily i jiné sběratelské předměty z majetku Alaina Delona. Mimo jiné kolekce zbraní z jeho filmových rolí policistů a darebáků (76 položek se v roce 2014 prodalo za 210 tisíc eur), nebo sportovní automobil Ferrari Testarossa, který o rok dříve získal nový majitel za 171 500 eur.

Seznam zdrojů:

https://www.lepoint.fr/pop-culture/le-top-10-des-plus-gros-flops-du-cinema-francais-en-2019–26-12-2019-2354794_2920.php

https://www.capital.fr/conso/alain-delon-maison-oeuvres-dart-a-combien-seleve-sa-fortune-1473725

https://www.imdb.com/name/nm0001128/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_0_nm_8_q_alain%2520

https://artplus.cz/cs/aukcni-zpravodajstvi/1/alain-delon-v-roli-sberatele

https://thespaces.com/legendary-french-actor-alain-delons-art-collection-heads-to-auction/

https://www.bonhams.com/auction/28957/alain-delon-60-years-of-passion/?page=2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz