Hlavní obsah
Umění a zábava

Honorář 2500 korun, tak začínala Olga Schoberová. Pak jí Rusové překazili remake „Jessie“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marisska / plakát ze soukromé sbírky autorky

Olga Schoberová na detailu plakátu k neexistující americké verzi komedie „Kdo chce zabít Jessie?“. Snímky z černobílé české předlohy byly pro tento účel kolorovány

Změnila pravidla hry, když se z ní v zahraničí stala „sexbomba“. Olga Schoberová začala komunistům diktovat nejen výši svých odměn. Remake komedie „Kdo chce zabít Jessii?“ ale překazil Srpen 1968.

Článek

Píše se rok 1966 a na filmovém festivalu ve švýcarském Locarnu dostává triková komedie Kdo chce zabít Jessii? zvláštní cenu poroty. „Celou noc mi v pokoji zvonily telefony distributorů a producentů se zájmem o koupi tohoto filmu. A jak už je náš bordel obvyklý, nikdo z Filmexportu, který obchoduje s českými filmy, na tomto festivalu nebyl,“ stýská si v Literárních novinách vlivný kritik Antonín Jaroslav Liehm. Na tehdejší poměry ambiciózní dílo upoutá nejen svými zvláštními efekty. Pozornost na sebe strhává i vycházející hvězdička Olga Schoberová (81) v titulní roli, zejména pro své nápadné fyzické přednosti.

Režisér Václav Vorlíček (1930-2019) o ni už během příprav filmu velmi stojí, pro ztvárnění komiksové krásky Jessie se zdá být přímo zrozená. Ale v dané chvíli to s Olinkou Bérovou (slovansky znějící pseudonym pro západní trhy) není jednoduché. Poté, co se v březnu roku 1964 objeví na titulní stránce americké edice časopisu Playboy, je na roztrhání. Téhož roku exceluje v parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera a odjíždí do Západního Německa natáčet western Zlatokopové z Arkansasu se svým budoucím manželem Bradem Harrisem, hercem a kaskadérem z USA. Takže smlouvu na titulní ženskou roli podepíše její kolegyně Jana Kasanová. Ale po dvou dnech natáčení se Schoberová náhle objeví na place a Vorlíček ani minutu neváhá s přeobsazením…

Z vězení nastupuje Kája S.

Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi (Dana Medřická a Jiří Sovák), oba docenti pracující na vědeckých objevech. Ona se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by dokázal ovlivnit lidské sny. Její partner se zase snaží vynalézt přístroj mimořádné fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. A začíná velká dobrodružná honička… O správné stylové vyznění snímku, na jehož scénáři se podílel renomovaný Miloš Macourek (Šest medvědů s Cibulkou, Arabela a další), se má postarat začínající komiksový kreslíř Kája Saudek (1935-2015).

Foto: Postrach / Creative Commons Licence 3.0 Unported

Kája Saudek v prostorách svého ateliéru okolo roku 1986

„Ve chvíli, kdy jsem ho chtěl angažovat, volali jsme mu, ale nezvedal telefony. Vyřešil to až Miloš Macourek, který po rozhovoru s jeho bratrem, fotografem Janem Saudkem, zjistil, že Kája bohužel není k dispozici, protože je ve vězení,“ vzpomínal na tuto peripetii režisér Vorlíček. Za mřížemi měl kreslíř, v té době shodou okolností partner Schoberové, strávit 16 měsíců za výrobu pornografických kreseb a podezření ze znásilnění. Díky amnestii je však záhy na svobodě a může se připojit k filmovému štábu.

Těšit se může i Schoberová. Rok předtím brala 160 kčs za jeden natáčecí den, celkově 2500 korun za účinkování ve snímku Slečny přijdou později. Ale dva roky po uvedení Kdo chce zabít Jessie? dostává hlavní roli v britské fantasy Její pomsta. Když se vrátí do ateliérů na barrandovském kopci, tak její cena vzroste na pětinásobek. Dokonce si vymiňuje, že své jméno na plakátech českých filmů chce mít „nejdále v třetím pořadí“.

Ale zpátky do dění po výše zmíněném mezinárodním filmového festivalu. Neotřelý námět a zpracování si přímo říká o mezinárodní uvedení. Ale k tomu je potřeba znění v angličtině a známější herci. „V Locarnu si nás vyhlédl náš americký producent, který poté přijel rovnou do Prahy, kde sám před lety vyráběl animované filmy. Přepustili jsme mu práva a nachystal nám také cestu do USA, kde jsme dostali k dispozici jím najatého scénáristu Stuarta Hampla,“ líčil pokus o remake režisér Vorlíček. Se scenáristou Macourkem ještě stihnou připravit vlastní verzi a zámořský kolega ji akceptuje jen s drobnými změnami.

Rok po uvedení původní „Jessie“ ho producent rozesílá distribučním společnostem a shání finance, vznikne i několik verzí filmového plakátu. Pro zajímavost: skví se na něm znělá jména jako Max Curtis, Dana Welch nebo Paul Grant, je to však jen efektní vějička. Ve skutečnosti tito herci neexistují. O rok později má dojít k podpisu finální smlouvy v Praze. „Jenomže to byl zrovna Srpen 1968. Jakmile tedy přijeli Rusové, všechno stáhnul, sedl na první letadlo, které pustili, a odletěl zpátky do Ameriky. Ještě jsme si nějakou dobu telefonovali a dopisovali, dokonce jeden čas začala nastávat situace, že by to přeci jenom mohlo vyjít, ale on pak umřel a s projektem byl konec,“ uzavřel před dvanácti lety svou vzpomínku režisér Václav Vorlíček.

Seznam zdrojů:

http://25fps.cz/2011/rozhovor-vaclav-vorlicek/

Vladimíra Chytilová: Olga Schoberová, filmová hvězda v kontextu československé kinematografie 60. let (https://www.iluminace.cz/pdfs/ilu/2012/01/06.pdf)

https://kviff.tv/catalog/who-wants-to-kill-jessie

https://www.csfd.cz/film/9415-kdo-chce-zabit-jessii/prehled/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz