Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Požádal jsem Satana o pomoc,“ řekl vrah Johna Lennona. A čtyřikrát ho střelil do zad

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: New York City Police Department / Wikipedia Commons - volné dílo

Den po smrtícím útoku. Netečný Lennonův zabiják na snímku newyorské policie

Rock and roll mu dal „víru“ v Beatles, pak uvěřil v Boha a začal členy skupiny nenávidět. Mark David Chapman dne 8. prosince 1980 zastřelil Johna Lennona. Hudebníka vinil z rouhačství a pokrytectví.

Článek

Od marihuany a barbiturátů v deváté třídě až k LSD a heroinu na střední škole. Tam už Mark David Chapman (69) z amerického Texasu dost „ulítává“ nejen na drogách. Vždy toužil věřit, v cokoli - včetně létajících talířů. Za teplých nocí ho sousedi vídají, jak sedí na trávníku před domem svých rodičů a na hvězdné obloze vyhlíží UFO. Zděšená matka se ho pokouší zavřít v pokoji, kde feťák blouzní o tom, že mentální silou ovládá národ liliputů žijící v jeho stěnách. Nakonec vysadí dveře z pantů a následující dva týdny stráví doslova na ulici.

V 16 letech však Chapman přijímá křest v evangelické církvi, stává se znovuzrozeným presbyteriánem. Přizpůsobí tomu svůj vzhled a chování, s drogami je pochopitelně konec. A tady začíná i jeho konverze ve vztahu k Beatles, v tom samém roce totiž John Lennon (1940-1980) prohlásí, že jeho skupina je „slavnější než Ježíš“. Mladík věčně v rauši tuto skupinu nekriticky adoroval, u čerstvého křesťana se však dřívější láska převrací v nenávist. Během amerického turné brouků po jižních konzervativních státech na pódia prší odpadky a petardy, desítky rozhlasových stanic vyhlašují bojkot repertoáru skupiny. A dosud vzorně fungujícího Chapmana (byl vedoucím na dětských táborech nebo pomáhal vietnamským uprchlíkům) zachvacují pocity schizofrenie. Do jeho mysli se začíná vkrádat temnota…

Foto: Andrevruas / Creative Commons Licence 3.0 Unported

Newyorský palác „Dakota“ před nímž byl zastřelen John Lennon

Pocit selhání ("Nebyl jsem dost křesťanem") Chapmana už neopustí, zvláště poté, co mu dá vale jeho vážná známost, dívka Jessica. Zažívá psychický pád a v roce 1977 se na Havaji pokusí o sebevraždu. Ale hadice přivádějící výfukové plyny do jeho plic se roztaví.

Dva na jeden zátah

Šest let předtím v rozhovoru s jedním přítelem označí Lennonovu píseň Imagine za komunistickou (v textu mimo jiné stojí, že není „nebe a peklo“ nebo "víra"). To samé v obměněném hávu už zaznělo i v songu God, kde hudebník popírá Ježíše a také Beatles, prý už věří jen v sebe. Zkrátka opustil všechno, čemu věřil nebo věří nebohý Chapman. „Řekl nám, abychom si nepředstavovali žádný majetek. A s miliony dolarů, jachtami, farmami a venkovskými sídly se smál lidem jako já, kteří uvěřili jeho lžím a koupili si ty nahrávky a postavili velkou část svých životů kolem jeho hudby,“ tvrdil později frustrovaný mladík.

Koncem října 1980 se vydává do New Yorku, už s úmyslem zabít Lennona. „Požádal jsem Satana o pomoc,“ vysvětlil v rozhovorech po činu svůj nesnadný obrat od křesťanské mírnosti. Koupí si výtisk románu Kdo chytá v žitě a v souladu s buřičskými názory protagonisty díla Holdena Caufielda se dovnitř podepisuje jeho jménem. Číhá s revolverem ráže 38 před rezidencí Dakota, kde Lennon bydlí se svou japonskou manželkou Yoko Ono (91). Okolo 17. hodiny hudebník i s partnerkou vyrážejí pracovně pryč. Chapman mu na ulici podstrčí jeho poslední album Double Fantasy k podpisu a je při tom zachycen amatérským fotografem. Po návratu ve 22:50 hodin se vrah vynoří za Lennonovými zády a vypálí pět ran (čtyři z nich zasáhnou důležité tepny a oběť zemře kvůli velké ztrátě krve).

V den vraždy vystupoval na Broadwayi zpěvák David Bowie (1947-2016) ve hře Sloní muž. „Byl jsem druhý na jeho seznamu,“ řekl k tomu. „Chapman měl příští večer lístek do první řady, John a Yoko také. Takže noc poté, co byl John zabit, byla v první řadě tři prázdná místa. Skoro jsem to představení nezvládl.“ Mark David Chapman po uplynutí trestu 20 let vězení zatím třináctkrát požádal o podmínečné propuštění. Vždy byl odmítnut a zůstává ve vězení, další slyšení má proběhnout v srpnu příštího roku.

Seznam zdrojů:

https://people.com/archive/descent-into-madness-vol-15-no-24/

Vraždy slavných (2. díl, televizní kanál CS Mystery)

https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_David_Chapman

Jan S. Wenner: Lennon vzpomíná (Slovart 2002)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz