Hlavní obsah
Umění a zábava

Zlatý důl jménem ABBA obešel sankce proti SSSR. Rusové za hudbu platili ropou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Algemene Vereniging Radio Omroep / Creative Commons Licence 3.0 Netherlands

Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog a Björn Ulvaeus na úsvitu své slávy v roce 1974

V dekádě končící rokem 1982 se skupina ABBA významně zapsala do dějin pop-music. Milována byla i za Železnou oponou, ale občas ji vypláceli v naturáliích. I díky této „pružnosti“ vydělala miliardy.

Článek

Zřejmě nejslavnější akronym a palindrom v jednom? Ano, název švédské skupiny ABBA je zkratkou začátečních písmen jmen jejích členů a čte se stejně zepředu i zezadu. Že v biblické aramejštině to slovo znamená „otec“ (ve vztahu k Bohu) je už jen příslovečnou třešničkou na dortu. U kolébky této legendární čtveřice evidentně stálo více přejících sudiček, což si připomeneme v následujícím průřezu kariérou skupiny. Nebude chybět ani příklad kuriózního obcházení protisovětských sankcí po invazi ruské armády do Afghánistánu v roce 1979. Dnes ropa za čipy do raket, tehdy „černé zlato“ za černý vinyl elpíček…

Na počátku ABBY nebylo Slovo, když bychom už podruhé odkázali na Bibli, ale hudební soutěž Eurovize v roce 1974. Tam totiž čtyřlístek ve složení Agnetha Fältskog (74), její manžel Björn Ulvaeus (79) plus Anni-Frid Lyngstad (78) a její choť Benny Andersson (77) vítězí s hitem Waterloo. O několik dekád později byl po zásluze vyhlášen nejlepší písní za celou historii soutěže. Pouze na okraj: předtím Švédové vystupovali pod únavně krkolomným názvem Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid.

Foto: Frankie Fougathin / Creative Commons Licence 4.0 International

Část trofejí za prodeje desek ve švédském ABBA: The Museum

Jenže ABBA musí dokázat, že není skupinou pouze jednoho hitu. A jde to jaksi ztuha, některé zastávky prvního evropského turné se musí rušit kvůli nezájmu publika. Skromné časy ji čekají i v prodejních žebříčcích, ale v září roku 1975 vše změní svižný singl Mamma mia, úvodní píseň ze třetího alba s prostým názvem ABBA. Skupina s ním konečně dosáhne 1. místa hitparád na klíčových trzích ve Velké Británii, Německu a Austrálii. Zbývá už jen dobýt největší pevnost - Ameriku!

Peníze, peníze, peníze

A to se podaří o rok později díky čtvrtému albu Arrival, kterému vévodí megahit Dancing Queen. Poprvé a také naposledy s ním ABBA stane na 1. místě prestižního amerického žebříčku, video k němu má už téměř miliardu shlédnutí na kanálu YouTube. A do svého registru nahrávek píseň zařadila i Kongresová knihovna v USA.

Téhož úspěchu v prodejích dosáhne „tančící královna“ v Sovětském svazu. Jenže v roce 1979 vtrhnou Rusové do Afghánistánu, a to se neobejde bez odpovídající reakce Západu. Američané vyhlásí mj. embargo na dovoz svého obilí do SSSR, což Sověti snadno kompenzují dovozem levnějšího zrna z Jižní Ameriky. Bojkot postihne také olympijské hry konané v Moskvě v roce 1980. ABBA v Rusku prodává miliony desek, a tak se rozhodne sankce obejít úplně stejně jako nápojový gigant Pepsi-Cola.

O tom, jak vypadají členové skupiny v současnosti svědčí dva roky starý instagramový odkaz níže.

Rublové transakce jsou pod dohledem bank, a tak nezbývá než se vrátit do prvobytně pospolné společnosti - měnit zboží za zboží. Hnědavý koncentrát šumivého nápoje poputuje do SSSR výměnou za věhlasnou vodku Stolichnaya. A švédští bardi obdrží své tantiémy v podobě tankerů plných snadno prodejné ropy.

O údajně „božské síle peněz“ filozof Karel Marx (1818-1883) napsal: „To, čeho jako člověk nejsem schopen, mohu vykonat s pomocí peněz.“ Konec konců v tomto duchu se vyjádří také ABBA v písni Money, Money, Money. Textař v refrénu s povzdechem konstatuje, že jen ve světě boháčů vždy svítí slunce (Money, money, money, always sunny, in the richmen's world). Ale není to jen touha po teple, která motivuje Björna Ulvaeuse, aby mocný přítok peněz na účty skupiny přesměrovával do daňového ráje na Malých Antilách. Žije totiž v Londýně a tam se ho v souladu s místními zvyklostmi nikdo na nic neptá.

Teprve po návratu do Švédska mu daňový úřad vyměří doplatek i s úroky ve výši 8,5 milionu eur. Hudebník se však proti rozhodnutí úspěšně odvolá. „Jsem velmi rád, že mi bylo písemně sděleno, že jsem vždy jednal správně, pokud jde o mé daně,“ řekne po vítězství u soudu. Další důkaz toho, že ve světě boháčů je nebe vždy bez mráčku?

Seznam zdrojů:

https://uk.finance.yahoo.com/news/abba-music-soviet-oil-world-143000023.html

https://www.marines.mil/Portals/1/Publications/Soviet%20Union%20Study_9.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/ABBA

Kam zmizela ABBA, Týden dárků (ČT art, 14.9.2024)

https://www.marxists.org/archive/marx/works/1844/manuscripts/power.htm

https://www.ftm.eu/articles/discoleaks-the-all-stars-band-of-tax-evaders

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz