Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ernst Moro: zapomenutý pediatr, který díky mrkvové polévce zachránil před smrtí tisíce dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Rohovská, wikiwand

Někteří lidé díky svým výzkumům, jednáním zachrání životy jiných. Doktor Ernst Moro: lékař, který zachránil tisíce dětí, je jedním z nich. Nikdy nedostal žádnou cenu, přitom jeho objevy pomáhají dodnes. Aneb někdy zdánlivě obyčejná věc pomůže.

Článek

Ernst Moro se narodil v roce 1874 ve slovinské Lublani. Vystudoval medicínu v Grazu a profesně se specializoval na pediatrii. Vzhledem k tomu, že koncem 19. století a začátkem 20. století byla vysoká úmrtnost kojenců, především kvůli průjmu, soustředil se na výzkum, jak tomu zabránit. Našel recept, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o jednoduchý recept a pouze o tři ingredience a to: mrkev, voda a sůl, tak tomu mnoho lidí ze začátku nedůvěřovalo. Avšak díky mrkvové polévce klesla rapidně úmrtnost kojenců. Recept o těchto ingrediencí byl dostupný i pro chudé lidi.

Mrkve vylučují oligosacharidy, které zabraňují bakteriím, aby se přilepily na sliznici střev. Studie z roku 2009 přinesla zjištění, že mrkvová polévka léčí i dětské průjmy způsobené bakteriemi, které jsou rezistentní vůči antibiotikům.

Ernst Moro se věnoval trávení u dětí, a dokonce vymyslel první umělé mléko a informoval o nutnosti sterilizace použitých lahví. Jeho dalším objevem je tzv. Morův reflex, který pediatři testují na prohlídkách novorozenců dodnes. Moro reflex je typ automatické odezvy, které novorozenci projeví, když se polekají. Během tohoto reflexu novorozenec natáhne ruce, rozevře pěsti natáhne i nohy a odhodí hlavu dozadu, poté vrátí dítě své ruce a nohy směrem k tělu. Absence tohoto reflexu značí možné problémy ve vývoji.

Podílel se i na vynálezu kožního testu pro diagnostiku tuberkulózy, který se používal až do roku 1960.

Morova manželka byla židovského původu - když v roce 1933 vstoupily v platnost nové rasové zákony, tak se toto nařízení dotklo i jeho profesního života. V roce 1936 ukončil přednáškovou činnost a pokračoval v soukromé pediatrické praxi. Po skončení 2. světové války byl vyzván, aby se vrátil ke svým funkcím, ale pro svůj pokročilý věk to odmítl.

Doktor Ernst Moro svými metodami zachránil tisíce dětí. Za své přínosy neobdržel žádnou cenu, a předpokládám, že kromě pediatrů není známý, proto bych ho ráda připomněla. Neboť jeho objevy jsou aktuální i nyní a jeho mrkvová polévka pomáhá dodnes. Celý život žil skromně a věnoval se svým malým pacientům.

____________

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz