Hlavní obsah
Lidé a společnost

Čestitke, Tadej! Naše vzpomínky na Tadeje Pogačara ve Slovinsku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markéta Sirůčková

Tadej podepisuje helmu mého syna na klubovém focení Pogi Team

V současné cyklistice nenajdete populárnější jméno. Tadej Pogačar je fenomén, cyklista-dravec, geneticky vybavený k úspěchu. Jaký byl Tadej před pár lety? Jakožto někdo, kdo strávil s Pogi Teamem několik let, si dovolím na Tadeje zavzpomínat.

Článek

Léta 2019 – 2023 patří mezi ty, která jsme strávili ve Slovinsku. O této maličké zemičce jsme neměli velké povědomí, naopak nás lákala spíše blízkost Itálie. Přesto naše stěhování nemohlo přijít v příhodnější dobu. Můj syn, cyklista, hledal nový klub, kam by po přestěhování ze švýcarské Ženevy přestoupil. Volba padla na cyklistický klub Rog, jeden z nejstarších a nejlepších klubů ve Slovinsku. Tušíte správně – ano, zde s cyklistikou začínal Tadej. Tréninky se odehrávají na policejním polygonu v malé vesnici s názvem Vikrče. Je to kouzelné místo pár kilometrů severně od Lublaně, lemované řekou Sávou na jedné straně, a horou s názvem Šmarna gora na opačné straně. Vedlejší víska Tacen je sídlem Kajak klubu a konají se zde pravidelně závody a šampionáty. Na pár kilometrech je tak pokryto sportovní vyžití, ve kterém tento dvoumilionový národ vyniká. Ideální rozloha této alpské země a geografické podmínky předurčily Slovince k dominanci v těchto sportech – na kole se dostanete všude a přítomnost divoké vody zaručuje kvalitní podmínky k tréninku i rekreačnímu sportování.

Zrod Pogi Teamu a seznámení s Tadejem

Můj syn se stal členem klubu Rog v létě 2019, kdy Tadej stále čekal na první triumf v Tour de France. Po vítězství na TdF 2020 přišel Tadej s nápadem založit nový klub pro mládež. A tak se stalo – nově vzniklý Pogi Team se oddělil od klubu Rog a začal fungovat jako plnohodnotný tým. Díky Tadejovi má klub jako hlavního sponzora UAE a může si dovolit kvalitní vybavení, včetně nejmodernějších doplňků.

S Tadejem jsme se seznámili v roce 2021, kdy se poprvé objevil na klubovém focení ve Vikrči. Jeho příjezd byl nenápadný – přivezl ho řidič a rozesmátý Tadej (jinak ho ani neznám) vystoupil z auta a zcela přirozeně se začal bavit se svými bývalými kolegy a trenéry. Žádné hvězdné manýry nebo povýšený výraz, kdepak! Každý, kdo chtěl, si mohl s Tadejem popovídat nebo si od něj nechat podepsat helmu. Přestože byl unavený, na každého si udělal čas. Při osobním setkání je Tadej stejně usměvavý a pozitivní, žádná přetvářka pro kamery. V takto přátelském duchu probíhalo každé focení, kterého se můj syn jakožto člen Pogi Teamu zúčastnil. Helmu podepsanou Tadejem má dodnes schovanou. Stejně tak nástěnný kalendář s Tadejem, dárek od Pogi Teamu. S Tadejem jsme se pravidelně setkávali na klubovém focení i na závodech. Na tom nejdůležitějším, totiž Poháru Tadeje Pogačara, který se koná vždy v červnu, Tadej téměř nikdy nechyběl. Můj syn v tomto poháru vybojoval v roce 2023 třetí místo. Akce se koná v Tadejově rodišti, malé obci Komenda, severo-východně od Lublaně, kterou by každý turista ve Slovinsku musel minout jako nezajímavou. Ne tak fanoušci cyklistiky. Pro ně se Klanec pri Komendi (jak zní oficiální název Tadejova rodiště) nově stal povinnou zastávkou při putování touto maličkou zemí.

Foto: Markéta Sirůčková

Momentka ze společného focení Pogi Team. Tadej v bílém uprostřed

Čtyři roky strávené ve Slovinsku (byť poznamenané koronavirovou pandemií) považuji za ty nejkrásnější vůbec. Nádherná příroda, blízkost moře a sportovní vyžití vás utvrdí v tom, že život ve Slovinsku umí být rozmanitý a příjemný. Pro nás byly tyto roky spojeny i s Tadejem, kdy se naše cesty zcela nečekaně propojily a obohatily nás o spoustu zážitků, setkání s lidmi kolem Tadeje a informacemi o Tadejově dětství a tréninzích. Můj syn byl trénován Tadejovým trenérem, dokonce závodil na jeho starém kole značky Scott. Poznali jsme Mirka Pogačara, Tadejova tatínka, Mihu Konciliju, Tadejova prvního trenéra, který v něm rozpoznal supertalent.

S Tadejem u slovinského prezidenta

Ani můj syn nezůstal pozadu a díky vynikajícím tréninkovým metodám a disciplíně začal dosahovat významných úspěchů jak na silničním, tak na horském kole. Jeho úspěchy nezůstaly nepovšimnuty, a tak byl v roce 2022 na přání Tadeje pozván bývalým prezidentem Slovinska Borutem Pahorem, aby mu asistoval při předání medaile právě Tadeji Pogačarovi za zásluhy ve sportu v prezidentském paláci v Lublani. Myslím, že tento akt byl tím nejlepším vyvrcholením našeho pobytu ve Slovinsku a pro mého syna to byla neuvěřitelná čest.

Foto: Markéta Sirůčková

Tadej s mým synem v prezidentském paláci v Lublani

Po návratu do Madridu, odkud pochází můj manžel, je můj syn členem nového klubu, ale stále se účastníme mnoha závodů, ať už jako diváci, nebo rodiče závodníka. S Pogi týmem jsme stále v kontaktu a považujeme ho za naši srdeční záležitost. A Tadej? Těšíme se, až se zase objeví u nás ve Španělsku a budeme ho moci podporovat ve slovinštině, kterou můj syn perfektně ovládá: DEJ DEJ TADEJ!!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám