Hlavní obsah
Cestování

Jaké zvolit cestičky, když má jeden dětičky. Orlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Zvolánková

Zámek Orlík

Mezi další příjemná místa, která lze rozhodně doporučit pro návštěvu s dětmi, patří Orlík nad Vltavou.

Článek

Orlík nad Vltavou je malá jihočeská obec (podle oficiálních zdrojů tam žijí necelé čtyři stovky obyvatel), která ovšem patří k těm nejnavštěvovanějším místům u nás. Jednak se v ní nachází romantický zámek Orlík (a s ním Schwarzenberská hrobka, park atd.), jednak se na přilehlé vodní nádrži dá projíždět na lodích.

Foto: Markéta Zvolánková

Parkoviště najdete ve svahu nad zámkem proti rybníku. I mimo sezónu bývá dost plné, proto mnozí cestovatelé staví svá auta už u prvních turistický značek ještě před vsí. U parkoviště najdete toalety přístupné na kód z parkovacího lístku.

Foto: Markéta Zvolánková

Orlická přehrada patří k největším v tzv. Vltavské kaskádě.

Před zámkem je poměrně velký parčík s lavičkami a stánkem s občerstvením. Prostranství je ohraničené zděným zábradlím, skrz něž se nám nabízí krásné pohledy na vodní nádrž Orlík. V našem případě bylo málo vody, tudíž lodní společnost na webu uvedla, že nelze vyplout na výlet, běžně je však vodní hladina výš a lze pozorovat řadu výletních parníků. Ty jezdí i na nedaleký hrad Zvíkov a dětem výlet na nich dělá radost. S dětmi ale pozor, protože zvlášť bezpečné ohrazení není. Kdo má ratolesti aktivnější, snadno by mohly proklouznout.

Foto: Markéta Zvolánková

Přes pěkný kamenný most lze nahlédnout na zámecké nádvoří. Kdo má větší děti, může samozřejmě navštívit i expozice. Nabízí se prohlídka prostor a sálů buď v I., nebo v II. patře. Specificky dětskou prohlídku zámek nenabízí.

Foto: Markéta Zvolánková

Okruh kolem hradeb

Vše bylo zatím přístupné i s kočárkem. Pokud si chcete (zdarma, mimo okruhy) obejít spodní část zámku při hradbách a kochat se výhledy na Orlík, pak ale musíte kočárek vynechat. My jsme se vystřídali - mimi hlídal jeden z nás a druhý se starší, již chodící ratolestí, šel zámek obejít. Stejně tak by šlo vzít mimčo do náruče/šátku. Při pohledu na zámek se totiž v pravé části od mostu nachází příkřejší schody dolů, které vedou na úzkou pěšinu podél hradeb. A rozhodně stojí za to procházku nevynechat.

Foto: Markéta Zvolánková

Okruh kolem hradeb

Zhruba v polovině trasy objevíte tajemné dřevěné dveře a za nimi schodiště vedoucí vzhůru. Rozhodně se po nich vydejte. Vedou na vyvýšené místo pod cimbuřím, odkud je výhled vskutku dechberoucí. I menší děcko chůzi zvládne. Opět ho nahoře dobře hlídejte. Pěšina sice vede kolem dokola zdí, ale přístupná je jen zčásti. Napřed jsme tedy obešli kus zprava, potom zase zleva.

Foto: Markéta Zvolánková

Součástí Orlíku je také přístav. Ten je logicky u vody a poblíž také funguje občerstvení (nabízí duhovou zmrzlinu, dobrou kávu, ale třeba i smažák nebo polévku). Dalším lákadlem Orlíka je rozlehlý park. Jedním z častých turistických cílů v něm je Schwarzenberská hrobka. Na stezku k hrobce se dostanete buď od rybníku (proti parkovišti), nebo o kus níže od dobře značeného rozcestí.

Foto: Markéta Zvolánková

Cesta k hrobce

Cesta vede pěknou přírodou plnou potůčků, luk, rybníků, lesů… dlouho jsem neviděla takové množství fialek na jednom místě. Kočárek nemá s terénem problém.

V okolí Orlíku se nachází také slavný Žďákovský most a pár minut jízdy autem najdete další zámek - Zvíkov. Nedaleko je také několik rozhleden (Langova, Kuníček) a děti jistě nadchne zážitkový park Zeměráj.

Snad jsem vás inspirovala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz