Článek
Doma však nahnědlé banány nevyhazuju, ale snažím se je jinak zužitkovat. Dávám je do smoothie či jsou moc dobré pečené v listovém těstě. A možností využití je jistě víc.

pečené banány v listovém těstě
Kvůli hnědnutí se prý třetina vypěstovaných banánů nikdy nesní, nedostanou se vůbec do prodeje. A i ty, které se dostanou, někdy kvůli hnědnutí končí v koši. Ze spousty z nich se stane nezajímavé zboží během chvilky, protože mají rychlou dobu zrání.
Zemědělci a vědci o celém světě se snaží hledat způsoby, jak zabránit v případě banánů plýtvání. Jedním z řešení mají být banány s delší trvanlivostí, tedy jejich modifikace. Vědci z britské biotechnologické společnosti Tropic Biosciences vyvinuly nový druh banánu tím, že deaktivovali gen, který způsobuje hnědnutí. Výsledkem jsou stejné banány, které ale zůstávají déle žluté, pevné a čerstvé až o 10 dnů oproti běžným odrůdám.
V tiskovém prohlášení uvedl technický ředitel britské společnosti, že nehnědnoucí banány sníží plýtvání potravinami a zredukují emise skleníkových plynů až o 25 procent.
Geneticky modifikované ovoce je již schváleno k prodeji v některých zemích včetně USA a Kanady a na pulty obchodů by se měly dostat během letošního roku. Není to jediné modifikované ovoce, od roku 2017 se v amerických obchodech prodávají také jablka odrůdy Arctic, u kterých byl upravený stejný typ genu. V Evropě jsou pro schvalování jiné postupy, takže u nás se jen tak neobjeví.
Přiznám se, že k tomuto pokroku nemám úplnou důvěru. Je to přece jen úmyslná změna genetiky. Nejčastěji se hovoří o modifikované kukuřici a objevuje se spoustu argumentů pro i proti tomuto zásahu do pěstování. Jedna strana vyzdvihuje přínos a vyšší produkci, druhá strana vyjadřuje pochyby či případná možná rizika při konzumování.
V oblasti modifikace potravin zatím není mnoho věrohodných výzkumů, přesto je zmiňováno vyšší riziko některých onemocnění či alergií. Geneticky modifikované organizmy bývají označovány zkratkou GMO. U nás v obchodech nejčastěji narazíme na rostlinné oleje.
Evropská unie se snaží regulovat dovoz geneticky modifikovaných potravin a tyto musí být vždy označeny na obalu. Nedostatečné množství výzkumů zatím neprokázalo bezpečnost či nebezpečnost geneticky modifikovaného ovoce pro lidské zdraví.