Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bez NATO jsme jen bezvýznamný stát, který si přivlastní kterýkoliv soused

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

939

Českem se přehnala vlna odsouzení amerického média za to, že nás nazvalo bývalým sovětským satelitem. Ale vzhledem k informovanosti běžného Američana můžeme být rádi, že jsme nebyli spleteni s Čečenskem.

Článek

A fakt, že některé z nás uráží slovo malý je opět nepochopení rozdílů mezi myšlením běžného Američana, který považuje snad Německo za stát střední velikosti a všechno menší je prostě malé.

Ale bohužel v době, kdy lidé neumí číst ani jednu větu v kontextu, tak je možné, že titulek mohl mnohým Američanům stvořit představu, že jako sovětský satelit dodáváme zbraně Ukrajině. A lidé, kteří jsou takto schopní přehlédnout slovo bývalý, tak musí mít zmatek v hlavě: Jak to, že něco jako Bělorusko dodává zbraně Ukrajině? A podle mých zkušeností s některými čtenáři zde a při pomyšlení na to, že Amerika vidí Evropu podobně jako my vztah Ekvádoru se sousedy, tak si říkám, že chyba amerických novin nám dala možnost se představit. A seznámit průměrného Američana s faktem, že my už dávno nejsme sovětský satelit. I když ani Slovensko jím nebylo. Zatímco teď už pro to dělá velké kroky. Stačí, aby si Rusko vzalo Ukrajinu a pak ani nové volby nic nezmění. Protože „koho peklo schvátí…“.

Co to vypovídá o nás?

Snad i nám došlo, že v Evropě jsme stát střední velikosti. Který ale svou bezpečnost vůči větším sousedům může uhájit jen jako člen NATO. Protože bez NATO jsme malý bezvýznamný stát, který si přivlastní kterýkoliv náš soused, když v něm bude vládnout tyran. A tuto skutečnost nám americké médium dalo na srozuměnou, i když nechtěně.

A když budeme věřit na to, že zlu se dá odporovat mírem, tak nám nezbývá, než doufat, že NATO bude silnější, než naši chcimíři. I když my se třeba staneme pod vlivem chcimírů dalším Slovenskem. A NATO se bude starat o naši obranu i proti naší vůli. Ale tato představa je falešná, protože vychází z ruské dezinformace o NATO. Takže my sami musíme prokázat, že si obranu NATO zasloužíme.

Každý, kdo chce zachovat svébytnost ČR, musí chtít, abychom zbrojili, aby válka být nemusela. Zatímco každý, kdo chce nespravedlivý mír, současně chce, abychom ztratili svou samostatnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz