Hlavní obsah
Seberozvoj

Článek pro ty, kdo trpí: Kolik vašich blízkých bylo zabito?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

910

Tento článek věnuji paní, jejíhož muže a dceru zabila duševní choroba, tedy přesněji řečeno pan David K.

Článek

Těžko si lze představit horší noční můru, než tu, která se stala této ženě. Přišla o svého manžela a svou dvouměsíční dceru jen proto, aby si jejich vrah vyzkoušel, zda má na to zabíjet desítky lidí. A bohužel v tomto testu uspěl.
Paní měla a má právo nenávidět. Klidně všechny lidi. Ale naštěstí se zdá, že chce žít. Už kvůli svému synovi.
Nikdo by se na ni nemohl zlobit, kdyby zahořkla do konce svého života. Ale ona se rozhodla žít.
https://www.znesnaze21.cz/sbirka/pomoc-rodine-obeti-strelby-z-klanovic?p3014=6&p3014_more=1#aktuality

A co vy?

Chcete také žít? Nebo se sesypete z toho, co se stalo vám? Nikdo nikdy nemůže posuzovat život druhého, když „neprošlapal jeho mokasiny“. Ano, nesuď člověka, dokud se neprojdeš v jeho botách. Než začneš někoho soudit, obuj si jeho boty a přejdi jeho cestu, za každým klopýtnutím vstaň a jdi dál tak, jak to udělal on.
Ale já tady nesoudím. Já se vás ptám. Na možná nejdůležitější otázku vašeho života: Skutečně jste si jistý/á tím, že vaše cesta a váš osud je těžší, než osud této ženy? A pokud není těžší, co vám brání v tom, abyste zase nezačal/a chtít žít? Abyste si užíval/a svého života naplno. Protože i na vás někdo spoléhá. I když si myslíte, že váš život už skončil.

Paní dostala do vínku nezdolnost.

Sice nevíme, kolikrát ještě spadne a klopýtne. Ale už jen to, že dokázala vstát a chce žít, z ní dělá nezdolnou osobu. Ale nezdolnost není dar z nebes. Je to dar, který můžeme mít my všichni. Protože nezdolnost se nezískává zadarmo. Nezdolnost se získává utrpením a pochopením, že utrpení patří k našemu životu.

Chcete také být nezdolní?

A přežít to, z čeho by se jiní lidé zbláznili? Snad ji nebudete potřebovat v tak šílené situaci. Snad se vám nestane ani to, co otci pana Krause.
Ale my sami jsme zodpovědní za to, jak reagujeme na své neštěstí. Zda nás to zabije nebo posílí. A každým posílením se staneme o maloučko nezdolnější. Myslete na to, když budete chtít umetat cestu svým dětem. Protože tím je vzdalujeme od možnosti být nezdolné.

Jak uctít památku obětí.

Když bychom si z této situace vzali i jenom toto, tak těch 17 lidí nezemřelo nadarmo. Život jim už nikdo nemůže dát. Ale my můžeme z jejich oběti vytvořit dar pro všechny kolem sebe. Aby až příště nějaký další David K. bude přemýšlet o tom, že jeho bolest je tak veliká, že by chtěl vzít někoho s sebou do svého pekla, se našel někdo, kdo ho obejme i jeho bolest a on pak nebude muset lidi střílet, ale raději si zvolí uzdravení.

Vyberete si usmíření a život naplno nebo nenávist?

Máte právo si vybrat nenávist. Ale tím pádem posilujete nenávist v dalších Davidech K.
A vždy se zeptejte sami sebe: Opravdu je mé utrpení větší, než utrpení této ženy? Opravdu je má bolest větší, než její? Protože když víte, jak život může být těžký, pak se daleko lépe snáší i velké utrpení a bolest. A pak se můžeme stát nezdolnými i my.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz