Hlavní obsah

Hierarchie vztahů a nevztahů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: martin daniel

1111

Podle mých téměř 30letých zkušeností práce se vztahy je vztah každého člověka dán tím, na jaké úrovni vztahovosti on je sám.

Článek

Protože je téměř nemožné se zamilovat do člověka, který je na jiné úrovni vztahovosti. Výjimkou jsou vztahy založené na rozumu či penězích. Tam to jde.

Suterén: -1 patro: Nejsem schopen žádného vztahu. Ani na jednu noc

Za svůj profesní život jsem se setkal se 4 muži, kteří tak nenáviděli své pohlaví, že nepoznali ani třeba ve 35 letech žádnou ženu. A z těchto 4 mužů 2 tak moc nechtěli slyšet, že když chtějí mít vztah, tak musí přestat nenávidět své pohlaví, že mě radši pomlouvají, než by si svou nenávist uzdravili.

A protože si ctím žen a i mužů, tak jsem nepoznal žádného incela. Který dle všech dostupných zdrojů nenávidí ženy tak moc, že je schopen je i ženu zabít za to, že mu ženy „nedaly“. Snad jen na facebooku. Ale tento muž je hlavně strašně nešťastný, protože věří, že aby si našel ženu, musí mít alespoň 10 miliónů. A svou nenávist směřuje rovnocenně k oběma pohlavím.

Zatím jsem nepoznal jedinou ženu, která by byla pannou i v 35 letech. I když mám podezření na jednu ženu, kterou jsem potkával na festivalu Miluj svůj život a vždy byla součástí nerozlučitelné dvojice se svou matkou. Potkával jsem je odhadem 40 dní a ani jednou nebyla ona nebo matka sama. Zatímco i nejzamilovanější dvojice se uměli odloučit aspoň na pár minut.

Je mnoho žen, které spadnou do tohoto stádia po letech strávených v nešťastném vztahu. A tyto ženy říkají: „Mě je nejlépe samotné.“ Přičemž to bylo viditelné pro člověka, který si všímá detailů, už dříve. Protože ony tak moc nevěří mužům, že dříve nebo později skončí v suterénu vztahů a ještě jsou na sebe pyšné, protože ony „si už nenechají ubližovat“.

Přízemí: 0. patro: Hledám kamaráda s výhodami

Protože sexuální pud je mocný, tak většina lidí neschopných vztahů neodmítá sex. Ale odmítá se jakkoliv zavázat ke vztahu. Protože v okamžiku vztahu už nejsem tak svobodný. Protože mít vztah buď znamená, že jsem omezován tím druhým (1.-4. patro) nebo už vnímám, že nechci být svobodný, abych byl sám a tudíž byl nesvobodný tím, že nemohu být v hlubokém vztahu (5. patro a výš).

1. Patro: Mám vztah s dokonalým mužem. V mé představě

Jako příklad sem uvedu případ ženy, která mě vyhledala s tím, že chce najít vztah, ve kterém se budou mít oba rádi. A popisuje ho tak ideálně, že si takový vztah nedokážu ani já představit. A to si dovedu představit, že i nevyléčitelná rakovina může být vyléčitelná jen skrze uzdravení psychosomatické příčiny. Ale hlavně je jí více, než 44 let a její dosavadní vztah vypadal tak, že ona celých 10 let čekala na to, až se „její“ muž rozhodne jí chtít. Přičemž sexuálně ji nejméně jednou chtěl. A bylo to tak úžasné (ta její představa o něm), že by chtěla něco podobného. Ale už s někým jiným. Takže já jsem to viděl tak, že ona má tak něco mezi 1 a 3 roky, aby měla dítě. A kvůli tomu jsem chtěl spěchat. Ale když uviděla, že by kvůli se musela vzdát svého ideálu, tak se nakonec rozhodla zůstat se svým ideálním mužem. Které ho ale má jen ve své představě.

2. Patro: Jsem schopná být jen milenka

Dokonce jsou i ženy, které se za každou cenu vyhýbají ženatým mužům, ale nakonec skončí v posteli právě s mužem, jehož „rozvod právě probíhá“, ale žádný soud ani jeho žena o tom nic neví. Nebo s mužem, „kterému jeho žena nerozumí“ do té doby, než se dotyčná milenka dozví o tom, že si rozumí velmi dobře.

Ale problém tady není v tom, že někteří muži lžou. Problém má žena v tom, že je schopna být jen ve 2. patře. Až dotyčná žena udělá změnu V SOBĚ a díky tomu dojde aspoň do 4. patra, tak přestane přitahovat do svého života muže, kteří se nikdy nerozvedou, i když nejsou šťastní ani muže lháře, ale zamiluje se do muže, který je skutečně na odchodu od své ženy nebo je sám.

Na stejném patře jsou muži, kteří jsou nešťastní, ale nikdy svou manželku neopustí. A samozřejmě na tom stejném patře je i manželka, která také není šťastná, ale ze strachu muže neopustí.

Ne každá milenka je na tomto patře. Ale pokud stále přitahujete jen milence, tak se musíte naučit, co se tam máte naučit, abyste mohla jít výše.

3. Patro: Chci mít vztah, ale bojím se omezení

Tyto lidi poznáte podle toho, že si nacházejí partnera na druhém konci republiky. Ale i člověk, který bydlí na druhé straně sídliště, může být na tomto patře schopnosti navázat vztah. Podstatné je, že ani jeden se nechce přistěhovat za druhým. A na rozdíl od 2. patra, už nehledají náhradu vztahu v mileneckém vztahu, ale jsou jen pro tuto ženu, tohoto muže. Ale tak moc se bojí omezení, že je pro ně obtížné bydlet v 1 bytě. A pokud to zvládnou, tak po čase se odstěhuje jeden z nich z ložnice, protože chce mít svůj klid. Samozřejmě na sex budou spolu. A často i na výlety a na předstírání spokojeného života.

Pokud to opravdu nejde se k sobě nastěhovat, tak partneři, kteří jsou na vyšším patře, si udělají z mála času, který na sebe mají, svátek jejich vztahu. A tudíž je neomezuje ani vzdálenost a dřív nebo později najdou způsob, jak žít společně.

Ale lidi na 3. patře bezpečně poznáte podle něčeho jiného: Jeden z nich se cítí být utlačován láskou toho druhého. Ale ta láska toho druhého nedokáže uzdravit strach z blízkosti toho prvního. Ale k tomu musí být spolu déle, než den v týdnu.

Také já jsem byl v pozici utlačovaného muže láskou do svých asi 40 let. Ale ve skutečnosti jsem se bál blízkosti. A až teď chápu, že je vlastně krásné být omezován láskou toho druhého. Protože když to „omezování“ přijmu, tak se „omezování“ uzdraví do lásky.

4. Patro: Běžný vztah

Na začátku je zamilovanost, ale strach z blízkosti převezme svou moc, jakmile zamilovanost pomine.
Proto také mnoho vztahů nepřežije 7 let společného soužití či manželství. Moje žena měla „osmiletky“. A teď po 6 letech našeho vztahu už má být naše soužití u emocionálně u konce. Ale protože jsme oba na vyšším patře, tak neshody a nesoulady pořád nepřicházejí.

Falešné 4 Patro: Mrtvý vztah

Pokud se bojíte rozejít nebo nechcete, tak je možné, že vedle sebe žijete v mrtvém vztahu. Už jste si zvykli na to, že jeden druhého nepotřebujete. Takže formálně v manželství jste, ale fakticky jste na úrovni 2. nebo nižšího patra. A samotná přítomnost sexu ještě neznamená, že je váš vztah živý.

5. Patro: Jste spolu rádi. Ale jste schopní i dlouhodobého odloučení, aniž by se váš vztah změnil

Příkladem tohoto vztahu je možná vztah Marka Ebena a Markéty Fišerové. Aspoň se mi tak jeví. A pravděpodobně jsou na 6. úrovní vztahu. Kde je už je nemůže nic oddělit.

6. Patro: Když dva se stanou jedním

A na rozdíl od vztahu narcistického, kde to tak může vypadat na začátku, tak tady to vytrvá dlouhodobě, protože oba jsou s tím spokojeni a šťastní.

Protože tady nastává paradox: Muž si vezme ženu natolik, že ona se v něm ztratí. Ale tím, že se ona ztratí ve svém muži, tak získá svobodu, ve kterou si nikdy nedovedla představit. A když se jednomu z nich něco stane, tak ten druhý ho neopustí a zůstane s ním v dobrém i zlém. Ne protože musí. Ale protože chce. Protože by byl hloupý, kdyby opustil takový drahokam.

Připojte se ke skupině O zdraví a vztazích

https://www.facebook.com/groups/dotazyzdravi Tam se snažíme o spolupráci klasické medicíny a vědoteriky. Vědoterika je to nejlepší a nejúčinnější z ezoteriky vybrané na základě vědeckého pozorování výsledků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz