Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak moc umíte milovat? Nebo si myslíte, že láska je za odměnu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Většina z nás věří, že moje láska je za odměnu za tvé chování. Ten druhý se musí o mou lásku snažit.

Článek

Ale to znamená jen to, že vaše schopnost milovat je zakrnělá. Ještě stále umíte jen dětskou lásku. Kterou si vaši rodiče musí zasloužit.

Kdybyste dostali od svých rodičů přebytek skutečné lásky na úrovni 4 nebo 5, viděli byste ale svět jinak. Jako místo, které nelze nemilovat. A lidi v něm jako úžasné lidi, které miluji a oni se podle toho ke mně chovají. Protože si představte malé miminko, které se na vás směje. A vy hned roztajete. A jen úplné zrůdy by mu chtěly ublížit.

A teď si představte, že by miminko tvářilo jako zapšklý nešťastný vrah. Cítili byste k němu to samé?
ten rozdíl dělá to dítě svým nastavením. Vy jste pořád stejný.

Podle toho, jak umíte milovat, takého si najdete partnera.

1. Stádium znamená, že chcete být sám. Pak vám ani nevadí, když žádného partnera nemáte. Ale problém nastává, když podvědomě jste v 1.stupni a vědomě chcete víc. Pak se nešťastně díváte a toužíte aspoň po kamarádce.

Ve stadiu 2a odmítáte jen opačné pohlaví. Možná, že tady jsou mnozí homosexuálové.
Ve stadiu 2b odmítáme sex a blízkost, ale jinak nám druhé pohlaví nevadí. Sem patří lidé, kteří jsou tak znechuceni svým předchozím vztahem, že nemají na sex ani pomyšlení.
Stadium 2c odmítáme jen blízkost, ale sex ne nebo naopak. Sem patří lidé, kteří chtějí sex, ale nic víc. Zdravím kamarády, kteří také rádi. Když takovému člověku nabídnete společný život, s hrůzou uprchne.

Ale problém je, že na tomto stupni jsou velmi často i manželé. „Dej mi, ať už můžu spát.“ nebo „Tak jdeme na to, ať už to mám za sebou“. Nebo při sexu myslím na to, co budu dělat zítra.
Avšak život nechce, abychom byli bez lásky = bez života, a proto se dříve či později do někoho zamilujeme. Abychom se znovu zapojili do sítě života. Avšak lásku si můžeme zakázat hlavou a vrátit se zpět na stupeň 2.
Nebo s pomocí lásky najdeme cestu k tomu druhému. V úplné zamilovanosti se nám může podařit skočit rovnou na nejvyšší stupeň, nejčastěji se ale i v úplné zamilovanosti dostaneme maximálně na stupeň 4.

Když se umíme částečně přiblížit,

tak jsme na úrovni 3. A právě proto je pro tyto lidi tak důležitý sex. Protože tehdy zažijeme na krátký okamžik naše prolnutí. Tedy stadium 4.
Naopak lidé, kteří jsou po většinu času na úrovni 4, už nepotřebují sex jako náhražku. Protože oni jsou spojení pořád.

A proto ženy tak moc touží po blízkosti muže. Ale jen málokterá tam je doopravdy schopna jít. A tak takováto žena obviňuje svého muže, že ji nemiluje dost. A skoro určitě má pravdu. Ale problém není v muži. Protože oba to neumí. A jestli se to chtějí naučit, tak cesta výčitek vede úplně opačným směrem.

Poznámka dopsaná na žádost pana Ebra: To, co tady pan Martin Daniel píše je blbost. To vím stejně dobře, jako umím číst text s pochopením a správně ho citovat.
A spolek českých skeptiků Sisyfos souhlasí s mým tvrzením.

Poznámka: Pana Grygara jako propagátora vědy si nesmírně vážím. Ale když jde proti vědě, jakožto metodě založené nejdříve na nestranném pozorování faktů a používá ji k soukromému boji proti ezoterice, jakožto něčemu, co jde proti jeho křesťanské víře, tak je pro mě první z vědověřících. Spolu s celým spolkem Sisyfos.

Poznámka 2: Znova zdůrazňuji, že psychoterapii neprovozuji. Rozdíl mezi psychoterapií a terapií je popsán např. zde. Já bohužel nemohu za to, že terapii si chtějí přivlastnit někteří psychoterapeuti. Já jako lékař jsem oprávněn dělat terapii, a proto se nebráním použití tohoto slova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz