Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak se nenechat manipulovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Kdo mne řídí?

Utéct, vyhnout se, naučit se kontramanipulaci nebo uvidět manipulanta, že trpí, a pomoct sobě i jemu?

Článek

Na toto téma je mnoho knih. Ale většina jen učí nejčastější druhy a způsoby manipulace a maximálně učí oběti manipulantů, jak se bránit. Nejčastější obrana je opuštění manipulanta.

Tyto knihy se shodnou na jedné věci: Manipulant si nezaslouží vaši pozornost. Což je hezké. A účinné. Ale tipnu si, že většina obětí manipulace najde dalšího manipulanta za dalším rohem. Protože k tomu, aby byla manipulace možná, je třeba manipulanta a jeho oběť.

Už velmi málo knih učí třeba techniku kontramanipulace. Ale tato technika účinně slouží, když je to manipulant druhé nebo třetí kategorie. Na skutečné manipulátory to nestačí. Myslím, že v této technice jsem velmi dobrý, ale svého manipulanta jsem tím neodzbrojil.
Protože útěk je možný, když váš manipulátor není člen rodiny. V opačném případě i tak je útěk možný, ale k ničemu podstatnému nevede. Jen problémy nejsou každý den, ale třeba 1× za čtvrtletí, když se přece jen chcete zeptat, jak se vašemu manipulátorovi daří.

A dokonce i kdybyste se od něj úplně odstřihl, ten nevyřešený problém si nesete s sebou. Protože svého rodiče si nesete s sebou všude. V psychologii se tomuto jevu říká vnitřní rodič. A proto před ním neutečete, i kdybyste odletěl na Mars.

Ale ještě jsem neviděl knihu Utrpení manipulátora

Protože neexistuje manipulátor šťastný. Naopak největší manipulanti jsou lidé, kteří prožili největší subjektivní utrpení.

Někomu umřeli 3 děti, ale umí si s tím poradit a ze strašného neštěstí nakonec udělá něco hezkého. Třeba bude pomáhat dalším rodičům, aby se jim něco podobného nestalo. Ta vlastnost, která rozhoduje o tom, co se svým šíleně těžkým osudem uděláte, se jmenuje nezdolnost.

Nezdolnost způsobila, že pan Frankl nezapškl, protože byl několik let v každodenním ohrožení života a jen shodou okolností a svou vůlí k životu dokázal přežít koncentrační tábor. A pak vytvořil logoterapii, kterou pomohl miliónům lidí, aby se nezhroutili třeba ze ztráty práce.

Je muž, který celý život prožil bez končetin a podle běžných měřítek by měl být závislý na druhých. A on místo toho jezdí po celém světě a učí běžné lidi, že život se dá žít i bez nich. A kvalitní. Jmenuje se Nick Vujicic a ukazuje, že může učit druhé lidi, jak žít, protože on žije naplno a přes svůj handicap má i milující ženu. A statisíce posluchačů jeho workshopů.

Opakem je zranitelnost

Ale ta má jiný význam: Zranitelnost znamená, že si nehrajeme na nezranitelné lidi. A právě kvalitně zpracovaná zdravá zranitelnost je podle mě důležitá, abyste se stali nezranitelnými.

Já opaku říkám Zdolnost

A je důležité, aby tento výraz neměl negativní konotaci. Protože mě nepřísluší o někom říkat, že je přecitlivělý ve smyslu slabý. My nikdy neznáme celý příběh manipulanta, abychom měli právo říkat, že tohle měl vydržet.

Představte si svého manipulátora jako člověka, který (z jakýchkoliv důvodů) skončil v pasti. A už nezná žádný jiný způsob, jak tuto past opustit.

Samozřejmě, abyste se dostali do pasti, musíme si hodně cest uzavřít. A v tom jsou mistři světa. Protože si uzavřeli všechny cesty, tak musí zůstat v pasti. Včetně té nejdůležitější, že se nesmí ani slovo promluvit o tom, že jsou v pasti a že by stačilo udělat pár kroků a mohli by ji opustit.

Když jsme v pasti, nechci tam být sám

A proto je po setkání s manipulantem každému špatně. Ale váš nepřítel není váš manipulátor. Ten, kdo vám bere sílu a bohužel často i život, je parazit vašeho manipulátora. Takže já když jsem měl strávit 2 hodiny v přítomnosti mé matky, tak jsem byl vycucaný. Mohl jsem dělat cokoliv, výsledek byl vždy stejný. Ale teď si představte, jak se musí cítit váš manipulant, když on musí se svým parazitem prožít celý život. Každou hodinu, každou minutu a každou sekundu.

Vím, že vám to nepomůže. Ale možná po čase. Já vím už nejméně 3 roky, že za problémy mé matky mohou její paraziti. Ale přesto až dnes jsme poprvé zažil, že po 2 hodinách s ní mi není špatně. A nemusel jsem pro to nic dělat. Nemusel jsem meditovat, nemusel jsem si říkat, že všechno bude dobré. Prostě jsem tak dlouho pracoval na své manipulovatelnosti, až zdá se, zmizela.

Kdo je to parazit

Je to něco, co se vydává za mně. Ale nejsem to já. Není to fyzický parazit, ale je to něco v psychice, co má tu moc, že daný člověk udělá cokoliv pro svého parazita, i kdyby při tom měl člověk (tedy jeho hostitel) zemřít.

Nejlépe uvidíme parazity na akutním oddělení psychiatrie. Tam jsou lidé, kteří vidí, to, co ostatní nevidí. Ale zatímco mnoho slavných vědců, umělců je mělo také, ale jim aspoň trochu pomáhali, tak lidé na psychiatrii trpí zlovůlí parazitů, kteří jim říkají, že všichni jsou proti nim, všichni je chtějí zabít, chtějí, aby se zabili, nebo trpí jinými bludy, kvůli kterým jsou nebezpeční sobě nebo jiným.

Když je to v menší míře, tito lidé mohou rozpoutat války (např. pan Putin a jeho obsese cary minulosti je také víc, než jen vzpomínáním na ně). Když mají menší moc, tak vytvářejí rozbroje na sociálních sítích, a když ještě menší moc, tak aspoň ubližují lidem kolem nich. Vzpomeňte si na to, když vás někdo osočí. To, čemu teď čelíte, musí ten člověk čelit neustále. A aby v té pasti nebyl sám, tak se vás snaží dostat k sobě. Protože takovému člověku je dobře, jen když vidí, že někdo je na tom hůř než on.

Co dělat prakticky?

Nejlepší je opravdu utéct. Když se vám to podaří a žádný další manipulant nepřijde místo něho, tak gratuluji.

Ale jestli je to člen Vaší rodiny, tak unesete, když ho v jeho s…. necháte samotného? Pokud ano, tak za to zaplatíte necitelností. Ale protože v naší společnosti je to spíše pravidlem, tak se nic neděje. Kromě toho, že necitlivost má ještě další důsledky. A to včetně toho, že pravděpodobně budete žít kratší dobu, než kdybyste si to vyřešili. Tak alespoň cvičte, tím získáte pár let navíc a vyruší se to.

Kontramanipulace

je technika, která by vám mohla pomoci. A když se ji naučíte, tak se začnete učit, že není důležité, jak moc vás manipuluje druhý člověk, ale že tam je i druhá strana rovnice. Že je důležité se naučit být nemanipulovatelný.

A když si uzdravíte všechny způsoby, kterými vás druzí manipulují, uděláte pro své (nejen) duševní zdraví nesmírně mnoho.

Kontramanipulace vlastně znamená, že manipulaci jdete vstříc. Takže když řekne manipulátor: „Kdybys mě měl rád, tak uděláš….“

Tak vaše odpověď může znít: „Máš to těžké, když tě nikdo nemá rád. Ani já.“ Tady ale bych nepoužil čistou kontramanipulaci, ale přidal bych kouzelnou větu, která nikdy nemůže uškodit: „Ale já vím, že tě mám rád, ale klidně věř, že nemám.“

Ale samotná kontramanipulace vlastně znamená, že manipulantovi přisvědčím. A to vyžaduje hodně velké sebevědomí. Protože jen skutečně sebevědomý člověk umí říct: „Máš pravdu, jsem špatný.“

Tady se musíte rozhodnout, zda na kontramanipulaci máte. Protože kdybyste tomu měl věřit, a díky tomu si o sobě začít myslet, že jste špatný, tak to prosím nedělejte. A raději přijďte někam, kde vás naučí uvidět, že sebevědomí není dáno tím, co si o vás myslí druzí. A až to uvidíte, tak vaše sebevědomí naopak zvedne věta: „Máš pravdu, sem špatný,“protože vy víte, že ji říkáte jen proto, aby tomu druhému bylo líp. A kdybyste to měl dělat na úkor sebe, tak pro vás tato cesta zatím není a musíte nejdřív uzdravit sebe.

Uzdravování si své manipulovatelnosti

Je cesta na dlouhou vzdálenost. Ale vyplatí se vám. Protože je nesmírně obohacující vidět druhé lidi, jak se vás snaží dostat a vy se můžete v klidu pousmát a nechat je, aby si hledali jinou oběť.

A když máte v rodině manipulátora, tak každý krok, který uděláte, bude mít vliv nejen na vás, nejen na vašeho manipulátora, ale i na vaše děti a vnoučata. Protože když se to naučíte, ony budou od této zátěže osvobozeny. Protože ony už nebudou muset být ani manipulátorem, obětí ani tím, kdo utíká. A vám se nesmírně uleví po každém kroku. A váš manipulátor může být osvobozen, ale to až to budete umět na jedničku. Dokud to bude na 1-, tak opravdu dobrý manipulant (přesněji řečeno jeho parazit) se nevzdá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz